Το κτίριο του οθωμανικού σχολείου (ρουστιγιέ) βρίσκεται στο Κάστρο της πόλεως Χίου, χωροθετημένο στον αύλειο χώρο του πρώην Εσκί Τζαμί – στο οποίο σήμερα λειτουργείται ο κεντρικός ναός του οικισμού, ο Άγιος Γεώργιος – ως αναπόσπαστο τμήμα του θρησκευτικού κτιριακού συνόλου που συμπληρώνεται από τον μιναρέ (νυν κωδωνοστάσιο), τη μαρμάρινη κρήνη με πηγάδι και τα παλαιά κελιά, στα βορειοδυτικά, που αποτελούν βοηθητικές κατασκευές.
Το κυρίως κτίριο του οθωμανικού σχολείου είναι λιθόκτιστο διώροφο με έκταση 265,94 τ.μ., κατασκευασμένο σε διάφορες χρονολογικές φάσεις. Η διαμόρφωση των όψεων του παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον με χαρακτηριστικά γνωρίσματα την πλινθοπερίκλειστη τοιχοποιία, τη συμμετρική διάταξη και την κιονοστήρικτη είσοδο στην πρόσοψη. Βοηθητικές κατασκευές αποτελούν τα δύο παλαιά κελιά, που βρίσκονται νοτιοδυτικά του κτιρίου.
Μετά το 1912, όταν η Χίος εντάχθηκε στο Ελληνικό κράτος, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος προσωρινής στέγασης προσφύγων και αργότερα, κατά την περίοδο 1930-1980 λειτούργησε ως δημοτικό σχολείο.

Η πρόσοψη του ρουστιγιέ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών. Σήμερα ο πρώτος όροφος αποτελεί τα γραφεία της αρχαιολογικής υπηρεσίας Χίου
Στο κτίριο σήμερα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του αποτελεί τα νέα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, ενώ το ισόγειο λειτουργεί ως βιβλιοθήκη. Εντυπωσιακά ήταν τα ευρύματα κατά τις εργασίες αποκατάστασης, όπου αποκαλύφθηκε καθολικός γενουατικός ναός και τάφοι.

Το εσωτερικό του ισογείου λειτουργεί ως βιβλιοθήκη και αποτελούσε γενουατικό καθολικό ναό. Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν ώστε να αποκαλυφθούν όλα τα μυστικά του.