Η Οθωμανική Σχολή στο κάστρο της Χίου, και ο μιναρές του Μετζητιέ Τζαμιού του νησιού πρόκειται να αποκατασταθούν άμεσα, σύμφωνα με τη σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Συγκεκριμένα, η 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων – της οποίας τα εργαστήρια συντήρησης στεγάζονται στο κτήριο της Οθωμανικής Σχολής της Χίου – προβλέπει, με την ανακαίνιση και την εκ νέου διαμόρφωση του ιστορικού κτίσματος, την κατασκευή βιβλιοθήκης, αίθουσας έρευνας και χώρου πραγματοποίησης περιοδικών εκθέσεων (σχετικά με την ιστορία του κτηρίου). Τα «κελιά» της Σχολής αναμένεται να λειτουργούν υποστηρικτικά ως προς τη νέα του χρήση.
Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν, πως η Οθωμανική Σχολή στο κάστρο της Χίου, που βρίσκεται κοντά στο ναό τουΑγίου Γεωργίου, λειτούργησε ως Οθωμανικό Ιεροδιδασκαλείο Ωστόσο, μια Αραβική επιγραφή που βρίσκεται πάνω από την πόρτα εισόδου, και διαβάστηκε πρόσφατα, μαρτυρά ότι το κτίριο λειτουργούσε ως σχολείο ρουστιγιέ, δηλαδή σχολείο μέσης εκπαίδευσης. Στην ίδια επιγραφή αναφέρεται πως το κτήριο επισκευάστηκε το 1877-1878, συνεπώς χτίστηκε νωρίτερα. Μετά το 1912, όταν η Χίος εντάχθηκε στο Ελληνικό κράτος, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος προσωρινής στέγασης προσφύγων και αργότερα, κατά την περίοδο 1930-1980 λειτούργησε ως δημοτικό σχολείο. Σήμερα, οι συντηρητές αρχαιοτήτων της 3ης ΕΒΑ που εργάζονται μέσα σε αυτό, μπορούν να υπερηφανεύονται ότι ο χώρος εργασίας τους έχει χαρακτηριστεί ως δείγμα αρχιτεκτονικής τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Αξίζει να αναφερθεί, πως οι υπεύθυνοι της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων πρόκειται να υποβάλουν αίτηση για την χρηματοδότηση του έργου (αποκατάστασης της Οθωμανικής Σχολής στη Χίο) από το ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς).
Μαζί με το συγκεκριμένο έργο, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων ψήφισε υπέρ της μελέτης για την αποκατάσταση του μιναρέ του Μετζητιέ Τζαμιού στην πλατεία της πόλης της Χίου. Αυτό, το δεύτερο ιστορικό κτίσμα της Χίου στεγάζει σήμερα το Βυζαντινό Μουσείο του νησιού. Πρόκειται για παλιό, Μουσουλμανικό τέμενος χτισμένο στα μέσα του 19ου αιώνα. Οι εργασίες για την επισκευή του Μιναρέ του κτηρίου (που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ) είναι απαραίτητες, καθώς είναι ετοιμόρροπος και με απόκλιση από την κατακόρυφο.