Το τσιμεντωμένο κανόνι της Χίου!!

H εικόνα αυτή είναι μία από τις πιο κωμικοτραγικές που έχουμε δει στο νησί μας. Αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία είναι ένα κανόνι το οποίο βρίσκεται μπροστά από το Μπούρτζι, στο ενδιάμεσο δρόμο με την θάλασσα στην είσοδο του λιμανιού της Χίου. Το ανακαλύψαμε και εμείς έπειτα από παρατήρηση φίλου της ομάδας και είναι αλήθεια ότι οι αρχές έχουν κάνει τα πάντα για να το καμουφλάρουν σε μπίτα (δέστρα πλοίου) ίσως, χωρίς να μπορεί κανείς να καταλάβει τι ακριβώς είναι. Είναι κυριολεκτικά τσιμεντωμένο και από ότι φαίνεται και προσφάτως βαμμένο με κίτρινη λαδομπογιά.

Σίγουρα πρόκειται για ένα αρχαιολογικό τεκμήριο, πιθανόν ηλικίας κάποιων αιώνων. Ένα τέτοιο λοιπόν αρχαιολογικό εύρημα σε άλλα μέρη σίγουρα θα το είχαν σε περίοπτη θέση και πρέπει άμεσα να βγει από εκεί, να μεταφερθεί σε εργαστήριο συντήρησης αρχαιοτήτων και κατόπιν να εκτεθεί σε κάποιο σημείο του Κάστρου ή σε κάποια αίθουσα μουσείου, όπως δηλ. αρμόζει σε ένα τέτοιο εύρημα. Αρκετή ζημιά του προκαλέσαμε ήδη με το τσιμέντο, τις μπογιές και την θάλασσα που είναι ακριβώς δίπλα του.  Πρέπει να δοθεί ένα τέλος εδώ και τώρα. 

Το κόστος δεν θεωρώ ότι είναι μεγάλο, αντίθετα πιστεύω ότι μέσα σε λίγες ώρες ένα με δύο άτομα, με την επίβλεψη της αρχαιολογίας, θα μπορούσαν να βγάλουν το κανόνι από εκεί. Αν και οι εποχές είναι δύσκολες, νομίζω ότι το κόστος θα μπορούσε να καλυφθεί και από αυτούς που φέρουν μερίδιο ευθύνης, είτε δηλ. από το λιμενικό ταμείο, ή το δήμο ή την αρχαιολογία ή ακόμη και από απλούς ιδιώτες που μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να βρεθεί άμεση λύση!!!

Leave a Reply