Εγκαινιάστηκε το τέμενος Χαμηδιέ ή ΜπαΪρακλί τζαμί στο Κάστρο της Χίου

Σε μία πολύ ωραία εκδήλωση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χίου σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό Οργανισμό ΔΗΩ εγκαινιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 8 Ιουλίου 2023, το τέμενος Χαμηδιέ ή Μπαϊρακλί Τζαμί όπως είναι πιο γνωστό. 
 
Το μικρό τέμενος βρίσκεται εντός του Κάστρου της Χίου, πλησίον της πλατείας, χρονολογείται σύμφωνα με επιγραφή το 1892 και είναι “αδελφό” κτίσμα με το Οσμανιέ Τζαμί που βρίσκεται στον Φραγκομαχαλά. Μετά την απελευθέρωση της Χίου, το 1912, πέρασε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας όπως όλα τα ανταλλάξιμα, το 1922 στέγασε οικογένεια αρμενίων προσφύγων, στη συνέχεια αποτέλεσε ιδιοκτησία ιδιώτη, έπειτα κατασχέθηκε από την Ιονική Τράπεζα και τέλος δωρήθηκε από την Alpha Bank στο υπουργείο Πολιτισμού. Η επισκευή και αναστήλωσή του ολοκληρώθηκε πρόσφατα από την Εφορία Αρχαιοτήτων Χίου. Το έργο με τίτλο «Επανάχρηση τεμένους Χαμηδιέ στο Κάστρο της Χίου», εντάχθηκε στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Βόρειο Αιγαίο 2017-2020 του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και υλοποιήθηκε απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορία Αρχαιοτήτων Χίου, με προϋπολογισμό 400.000 €. Το τέμενος Χαμηδιέ έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο και θα χρησιμοποιείται πλέον ως χώρος πολιτισμού και στέγης πολιτιστικών δράσεων.
 
 
Παράλληλα με τα εγκαίνια του τεμένους Χαμηδιέ εγκαινιάστηκε η έκθεση με τίτλο «Το Παρελθόν Είναι μια Ξένη Χώρα». Πρόκειται για μία ομαδική έκθεση μεγάλης κλίμακας που φιλοξενείται ανάμεσα σε δύο ιστορικά μνημεία του Κάστρου της Χίου, το τέμενος Χαμηδιέ και τα Οθωμανικά Λουτρά. Η έκθεση έχει προσκεκλημένους δώδεκα καλλιτέχνες από Ελλάδα, Τουρκία, Λίβανο, Ιράν και Κύπρο, οι οποίοι μέσα από τα έργα τους αναστοχάζονται πάνω στις παλίμψηστες ιστορίες του νησιού και εξετάζουν τους διασυνοριακούς πολιτισμούς, τα συλλογικά τραύματα και τις μορφές της ίασης.
 
Η έκθεση αποτίει φόρο τιμής στη γενεαλογία των μνημείων και διευρευνά ιστορικές τομές και συνδέσεις με τα τρέχοντα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα στις γειτονικές περιοχές της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Οι δύο χώροι είναι μνημεία που κληρονομήθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και επικαλούνται στοιχειολογίες του παρελθόντος και μεταβαλλόμενα συστήματα δυνάμεων και αναγκών. 
Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία του Καλλιτεχνικού Οργανισμού ΔΗΩ με την Εφορία Αρχαιοτήτων Χίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Αυγούστου 2023. Θα λειτουργεί παράλληλα σε δύο χώρους, στο Χαμηδιέ Τζαμί (καθημερινά 10:00-15:30 εκτός Τρίτης) και στα Οθωμανικά Λουτρά (καθημερινά 08:30-15:30 εκτός Τρίτης) με ελεύθερη είσοδο.
 

Πηγή: https://www.alithia.gr/politismos/egkainiastike-temenos-hamidie-sto-kastro-tis-hioy?fbclid=IwAR3-zYb3YQdVvIPdBOCAXN1xuWQOvpRD2K28eM8CNgBq9ZYGS5VC4ZWnp3M