Επιθαλάσσιο Τείχος: Στολίδι για το Κάστρο

Πολύ σημαντικό τμήμα των οχυρώσεων αποτελεί το επιθαλάσσιο τείχος, αφού αυτό προσδίδει στο Κάστρο το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό φρουριακού συγκροτήματος που βρέχεται από θάλασσα. Το τείχος αυτό, που βρίσκεται στη βορειο-ανατολική πλευρά του Κάστρου, χωρίζεται σε εσωτερικό επιθαλάσσιο και σε εξωτερικό επιθαλάσσιο. Οι εργασίες αναστήλωσης του εξωτερικού επιθαλάσσιου ολοκληρώθηκαν το 2001, ενώ στο εσωτερικό επιθαλάσσιο τείχος βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι πρόσφατες όμως φωτογραφίες από το Επιθαλάσσιο τείχος δείχνουν ότι οι εργασίες από την Τεχνική Υπηρεσία της Αρχαιολογίας έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, αφού έγινε πρώτα η ανασκαφή και στη συνέχεια η αμμοβολή, η αρμολόγηση και η προσθήκη πετρών για αναστήλωση του τείχους. Επιπλέον, δημιουργήθηκε χώρος περιπάτου και αναψυχής, όπου η είσοδος έχει στρωθεί με ξύλο θαλάσσης, ενώ έχουν τοποθετηθεί παγκάκια, καθώς και επεξηγηματικοί πίνακες. 

7urQkG4hXBolqOST2wMiEK5HpCmI1j9N

Το Επιθαλάσσιο τείχος του Κάστρου της Χίου τον Ιούνιο του 2010 και τον Μάρτιο του 2016! Φωτογραφίες, Αρχείο Ε.Ο.Δ Το Κάστρο της Χίου ένας Χαμένος Παράδεισος & Αλέκος Κουβάκας

 

tCv2SRbe5OLa4qn6oDEidcjPg9GUHAw7

Το εξωτερικό επιθαλάσσιο τείχος πριν την αποκαταστάση του και μετά.

 

12841222_934796269902117_7887443382499202538_o

Τμήμα του Προμαχώνα Αντόνιο Ζένο μετά τις ανασκαφές και την αναστήλωση μέρους του τείχους.

Σύμφωνα με τις ιστορικές μαρτυρίες, το εξωτερικό επιθαλάσσιο τείχος πρωτο-κατασκευάστηκε πολύ μεταγενέστερα από το εσωτερικό, κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων οχυρωματικών έργων που πραγματοποίησαν οι Ενετοί όταν κατέλαβαν τη Χίο το 1694 μ.Χ. Μέχρι τη σύντομη ενετική περίοδο, υπήρχε μόνο η σημερινή εσωτερική πλευρά του τείχους, σε διαφορετικές όμως μορφές. Ο κενός χώρος μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού μέρους του τείχους επιχωματώθηκε. Οι ανασκαφές που διεξάγονται για την αποκάλυψη του εσωτερικού επιθαλάσσιου τείχους έφεραν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα όπως οθωμανικά και γενουατικά νομίσματα και είδη κεραμικής τα οποία βρίσκονται στα εργαστήρια για συντήρηση και αξιολόγηση.

Το εσωτερικό επιθαλάσσιο έχει ποικίλες διαδοχικές, κατασκευαστικές φάσεις. Στα μέσα του 15ου αιώνα και για την καλύτερη προστασία του Κάστρου προστέθηκε η σκάρπα, τοιχοποιία, δηλαδή, με κλίση στην εξωτερική πλευρά του εσωτερικού τείχους για λόγους ενίσχυσης της άμυνας, η οποία αποκαλύφθηκε μεν σε όλο σχεδόν το μήκος του, αλλά με διαφορετική τεχνοτροπία σε ορισμένα σημεία. ΄Ενα πολύ σημαντικό σημείο του τείχους αποτελεί και ο προμαχώνας Ζένο, ο οποίος πήρε την τελική του μορφή κατά την Ενετική κατάκτηση του 1694 μ.Χ.

2 comments

  1. Δέσποινα Λαχανάρη

    Μπράβο σας! Ο επιμένων νικά!

  2. Σ. Καράλης

    Αν δεν με απατά η μνήμη μου, μέχρι τη δεκαετία 1960 και πριν αρχίσουν οι αναστηλώσεις, υπήρχαν πάνω στο επιθαλάσσιο τείχος κανονιοθυρίδες, άλλες κατεστραμμένες και κάποιες άλλες σε καλύτερη κατάσταση. Τι έγιναν αυτές ;

Leave a Reply