Ο Καλαμιώνας της Πόρτα Μαγγιόρε

Οι καλαμιές δεν αποτελούν νέο είδος χλωρίδας για το Κάστρο της Χίου. Μέχρι πρότινος τις συναντούσαμε κυρίως στην εσωτερική πλευρά του επιθαλασσίου τείχους, δίπλα από τα αποκατεστημένα Οθωμανικά λουτρά, αλλά και στην πλευρά του προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου η οποία εφάπτεται της οδού Λάδης.

         2013 – Οι εργασίες για αποκατάσταση και ανάδειξη του τοξωτού γεφυριού στην κεντρική πύλη Πόρτα Μαγγιόρε

Τα τελευταία δύο χρόνια όμως οι καλαμιές έκαναν την εμφάνιση τους και σε ένα πιο κεντρικό σημείο του Κάστρου, ίσως στο πιο πολυφωτογραφημένο σημείο του, στο σημείο που ενώνει το Κάστρο με την υπόλοιπη πόλη, στην κύρια είσοδο του Κάστρου, την Πόρτα Μαγγιόρε.

2014- Το τοξωτό γεφυράκι μετά την ανάδειξη του – το νερό άρχισε να αναδύεται πέριξ του, καταδεικνύοντας τον τρόπο χρήσης της τάφρου, φωτογραφία allaboutchios.com

Ήταν μόλις το 2013 όταν ο Δήμος Χίου ξεκίνησε τις εργασίες αποκάλυψης και αναστύλωσης του τοξωτού γεφυριού που οδηγεί στο Κάστρο. Τότε, όλοι έμειναν άφωνοι με την ομορφιά του γεφυριού και η έκπληξη ήταν μεγαλύτερη (αν και θα έπρεπε να το περιμένουμε) όταν νερό άρχισε να αναδύεται πέριξ του, καταδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τη χρήση της τάφρου, αλλά και τις πιθανές πηγές τροφοδότησής της με νερό (πλην του θαλασσινού το οποίο εισέρεε σε αυτήν).

2015 – Από εκδήλωση της εθελοντικής μας ομάδας

Τότε, διατυπώθηκαν αντίθετες απόψεις για το κατά πόσον το νερό έπρεπε ή όχι να παραμείνει γύρω από το αποκατεστημένο γεφύρι. Τελικά η φύση έκανε την επιλογή της, μιας και όσο και αν δούλευε η αντλία για απομάκρυνση του νερού, αυτό παρέμενε εκεί, δίνοντας όμως μια σαφώς ωραιότερη και αυθεντικότερη εικόνα της περιοχής στους επισκέπτες!

2017 – οι καλαμιές άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους

Με την πάροδο του χρόνου δυστυχώς αυτό άλλαξε, γιατί το σημείο αφέθηκε στην τύχη του, όπως και τόσα άλλα μνημεία στο νησί. Οι καλαμιές, οι οποίες εύλογα βρήκαν πρόσφορο έδαφος, μεγαλώσαν και επεκτάθηκαν στα λιμνάζοντα ύδατα του γεφυριού επισκιάζοντας πλέον την ομορφιά του. Δυστυχώς, δεν ελήφθη καμία μέριμνα ελέγχου των καλαμιών και καθαρισμού του σημείου ως σήμερα.

2018- Οι καλαμιές αρχίζουν να επεκτείνονται κατά μήκος του γεφυριού

Το αποτέλεσμα βεβαίως ήταν ότι οι καλαμιές κυριάρχησαν απόλυτα στο σημείο, έκρυψαν τα τόξα του γεφυριού, ενώ συνάμμα συμβάλλουν στην εκκόλαψη των κουνουπιών στην περιοχή. Ως εκ τούτου, η όμορφη εικόνα του αποκατεστημένου γεφυριού με την όμορφη, φυσικά δημιουργημένη μικρή λίμνη πέριξ του, αντικαταστάθηκε με αυτή της εγκατάλειψης.

Ιούλιος 2019 – οι καλαμιές έχοντας πια μεγαλώσει ξεπέρασαν σε ύψος το γεφυράκι και σκέπασαν τα τόξα του

Το ερώτημα που εύλογα κανείς θα μπορούσε να θέσει είναι αν αυτή η εικόνα αρμόζει στην κύρια είσοδο του Κάστρου, του μεγαλύτερου μνημείου στην καρδιά της πόλης της Χίου. Η κατάντια αυτή δεν αρμόζει στην περιοχή και πρέπει επιτέλους ο υπεύθυνος φορέας να αναλάβει τη μέριμνα καθαρισμού του σημείου και ελέγχου των καλαμιών ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Μάιος 2020 – η επέκταση των καλαμιών είναι πλέον φανερή

Leave a Reply