Η πανδημία του κορονωϊού έφερε μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας. Πρωταρχικό μέλημα όλων σε αυτόν τον κυκεώνα, είναι η προστασία της υγείας, τόσο της οικογένειας, όσο και των συνανθρώπων μας. Η πανδημία είναι το μεγάλο θέμα των ημερών και η παρουσία της γεννάει νέους προβληματισμούς για τους επιπλέον κινδύνους που αντιμετωπίζουμε το καλοκαίρι.
Εκτός λοιπόν από την πανδημία, κάθε χρόνο την εποχή αυτή, κάνουν την εμφάνιση τους και τα κουνούπια! Η Χίος δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού ήδη σε αρκετές γειτονιές, συμπεριλαμβανομένης και της συνοικίας του Κάστρου, κάνουν έντονη την εμφάνιση τους, ενώ όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες η παρουσία τους γίνεται ακόμα πιο έντονη.
Αξέχαστη θα μου μείνει η εμπειρία πριν δύο καλοκαίρια όταν η εθελοντική μας ομάδα πραγματοποιούσε εκδήλωση σε ανοιχτό χώρο εντός του Κάστρου. Ένας αστάθμητος παράγοντας που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, ήταν η εισβολή μεγάλων κουνουπιών με μαύρες ρίγες, τα λεγόμενα ασιατικά κουνούπια τίγρης. Τα τσιμπήματα ήταν πολύ έντονα και συνεχόμενα, ενώ τα κεριά απώθησης και οι σχετικές κρέμες έγιναν οι νέοι καλύτεροι μας φίλοι. Η ίδια κατάσταση συνέχισε και πέρσι και ήδη φέτος κουνούπια άρχισαν να εμφανίζονται στους οικισμούς, χωρίς αυτόν του Κάστρου να αποτελεί την εξαίρεση.
Ποιο είναι όμως το χειρότερο πρόβλημα που προκαλούν τα κουνούπια πέραν από την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της κάθε περιοχής; Μα φυσικά το γεγονός ότι μπορούν να μεταδώσουν διαφορετικές ασθένειες, όπως ελονοσία, τον ιό του Δυτικού Νείλου, τον Δάγγειο πυρετό και πολλές άλλες.
Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές κρούσματα λοίμωξης τόσο ελονοσίας, όσο και του ιού του Δυτικού Νείλου. Η εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας (ο οποίος μπορεί να είναι θανατηφόρος), υποδηλώνει ότι έχει εγκατασταθεί σε αυτήν, ενώ είναι αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης του εν λόγω ιού και φέτος. Στη Χίο μπορεί να μην υπήρξαν εκτεταμένα κρούσματα, αλλά ο κίνδυνος παραμονεύει.
Πως όμως αντιμετωπίζεται η κατάσταση; Σύμφωνα και πάλι με τον Ε.Ο.Δ.Υ, αυτό μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:
Α) με τον περιορισμό των εστιών ανάπτυξης είτε με την αποστράγγιση ή επιχωμάτωση κοιλοτήτων του εδάφους και με τον καθαρισμό των εστιών αυτών από τη βλάστηση ώστε να υπάρχει συνεχής ροή του νερού
Β) με βιολογική καταπολέμηση
Γ) με χημική καταπολέμηση

Σημερινή εικόνα στην είσοδο του Κάστρου. Οι καλαμιές σκέπασαν το γεφυράκι και τα στάσιμα νερά ίσως είναι εστία κουνουπιών
Την ίδια στιγμή το εύλογο ερώτημα είναι ποιος έχει την ευθύνη για την αντιμετώπιση των εστιών των κουνουπιών. Η ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη στην καταπολέμηση των κουνουπιών υφίσταται και αυτή αφορά κυρίως στην προστασία της οικίας του, είτε με χρήση απωθητικών ουσιών, είτε με μηχανική προστασία του χώρου διαβίωσης (π.χ κουνουπιέρες, λεπτά πλέγματα – σίτες – σε πόρτες και παράθυρα).
Η ατομική ευθύνη ωστόσο δε μπορεί να υποκαταστήσει τη συλλογική, η οποία εκφράζεται κυρίως μέσω της κρατικής και αυτοδιοικητικής πρωτοβουλίας. Μπορεί ο Δήμος Χίου να έχει αρκετά προβλήματα να επιλύσει αυτό το διάστημα, ωστόσο δεδομένης της κρισιμότητας της εποχής θα ήταν χρήσιμο το υπεύθυνο τμήμα του Δήμου να καταρτίσει σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης. Αν μη τι άλλο, η πανδημία κατέδειξε ότι χωρίς προφυλάξεις και σωστή αντιμετώπιση το πρόβλημα κάποια στιγμή μπορεί να φτάσει ως στην πόρτα μας. Ας ληφθούν λοιπόν τα απαιτούματα μέτρα, πριν να είναι αργά.
Στοιχεία από την Ε.Ο.Δ.Υ https://eody.gov.gr/tag/koynoypia/
Συντάχθηκε από την Μ.Ματθαίου, μέλος της Ε.Ο.Δ Το Κάστρο της Χίου ένας Χαμένος Παράδεισος