Στο επιθαλάσσιο τείχος του Κάστρου της Χίου επί γερμανικής κατοχής…

Μία άκρως ενδιαφέρουσα φωτογραφία ανέβηκε σε ομάδα του διαδικτύου, απεικονίζοντας γερμανικό πυροβολείο μαζί με πέντε Γερμανούς στρατιώτες πάνω στο επιθαλάσσιο τείχος του Κάστρου της Χίου. Από τη φωτογραφία γίνεται αντιληπτό ότι ο ένας εξ’ αυτών παρατηρεί τη θαλάσσια περιοχή του Στενού της Χίου, ενώ οι υπόλοιποι φαίνεται να επιδίδονται σε κάποια ίσως χαλαρή συζήτηση.

Επακόλουθο ήταν η φωτογραφία να αποτελέσει το έναυσμα για να ανατρέξει το μυαλό μας στα δύσκολα εκείνα χρόνια της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, αλλά και στη Χίο συγκεκριμένα. Ειδικά για το Κάστρο της Χίου, δε μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε για το ποιος μπορεί να ήταν ο ενδεχόμενος ρόλος της θέσης και της οχύρωσής του κατά την περίοδο αυτή. Η ερώτησή μας αυτή, δεν άργησε να μας οδηγήσει στη διαπίστωση ότι ο ρόλος του Κάστρου της Χίου κατά τη Γερμανική κατοχή παραμένει εν πολλοίς ανεξερεύνητος. Κάποιες προφορικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η γερμανική περίπολος επιθεωρούσε καθημερινά το λιμάνι και το Κάστρο. Μάλιστα, ο αρχηγός της περιπόλου, με το όνομα Καστάν, ξεχώριζε από μακριά λόγω του ύψους και των σκούρων ρούχων που φορούσε!

Ανατρέχοντας ωστόσο στην ιστορία της Χίου, αναγνωρίζουμε ότι το Κάστρο αναγράφηκε στη συλλογική συνείδηση των Χίων ως σύμβολο σκλαβιάς, αφού σε αυτό ανέκαθεν διέμεναν όλοι οι κατακτητές της νήσου. Μπορεί οι κατακτητές αυτή τη φορά να μην επέλεξαν ως τόπο διαμονής τους το Κάστρο, αλλά η φωτογραφία αυτή αποδεικνύει τη μοίρα του, που δεν είναι άλλη από την οχύρωση της πόλης, αλλά και την επιτήρηση για την αποτροπή των όποιων έξωθεν απειλών. Η σκέψη μας κάνει συνειρμούς και εύχεται το Κάστρο της Χίου να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του ως σύμβολο σκλαβιάς και να αποκατασταθεί στη συνείδησή μας ως κόσμημα της ελευθερίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Χίου. 

pjimage-7

1) Παλαιά Φωτογραφία – Αρχείο Π. Στεφάνου και Ά. Βενέτου (αναρτήθηκε στην ομάδα Παλαιές Φωτογραφίες Χίου)

2) Φωτογραφία αριστερά: το επιθαλάσσιο τείχος το 2011 πριν αρχίσουν εργασίες αποκατάστασης του

3) Φωτογραφία δεξιά: το επιθαλάσσιο τείχος το 2016 μετά τις εργασίες αποκατάστασης του

 

φωτογραφία.PNG