Νυχτερινός Καστροπερίπατος…

Την Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014, η Εθελοντική μας Ομάδα πραγματοποίησε με επιτυχία νυχτερινή περιήγηση στο Κάστρο της Χίου έχοντας ως οδηγό το φεγγάρι και τον έναστρο ουρανό. Η χρήση φαναριών και πυρσών έκανε ακόμα πιο ειδυλλιακή την ατμόσφαιρα, η οποία θα μπορούσε κανείς να πει ότι ήταν αντιπροσωπευτική της νυχτερινής άποψης του Κάστρου κατά τα χρόνια προ της χρήσης του ηλεκτρικού ρεύματος.

11111111

Ταυτόχρονα, η προσέλευση του κόσμου στο κάλεσμά μας για μια διαφορετική γνωριμία με το μνημείο και τον γραφικό παραδοσιακό οικισμό του ήταν πέραν από εντυπωσιακή. Περισσότεροι από διακόσιοι συμπολίτες μας, αλλά και επισκέπτες του νησιού μας, συγκεντρώθηκαν στο γεφυράκι της “Μεγάλης Πύλης”, δηλ. της Πόρτας Ματζιόρε.

IMG_2119

Το ενδιαφέρον του κόσμου, όσο προχωρούσε η περιδιάβαση στο εσωτερικό στο Κάστρο, άρχισε να γίνεται όλο και εντονότερο. Ενδεικτικό αυτού του ενδιαφέροντος είναι ότι οι νυχτερινοί μας περιηγητές, παρά το μεγάλο αριθμό τους, φάνηκε σαν να είχαν καταλήξει σε κάποιας μορφή σιωπηλής συμφωνίας, αφού προσέρχονταν με προσοχή και οργάνωση για να ακούσουν την ιστορία επιλεγμένων μνημείων – σημείων στο Κάστρο.

IMG_2136

Συγκεκριμένα, η περιήγησή μας ξεκίνησε από την Πόρτα Ματζιόρε και τη Σκοτεινή Φυλακή, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το Οθωμανικό Νεκροταφείο, το Μπαιρακλί Τζαμί, τον Αγ. Γεώργιο Κεχρί, τον Πύργο Κουλά, την Κρύα Βρύση, τα Οθωμανικά Λουτρά και τη Δυτική Πύλη Άνω Πορτέλο και την προς αυτήν αμυντική στοά.

IMG_2139

Θα ήταν παράλειψη ωστόσο αν δεν επισημαίναμε πως τις εντυπώσεις των επισκεπτών/περιηγητών μας, έκλεψαν οι επισκέψεις εντός των Λουτρών, της Σκοτεινής Φυλακής, αλλά και της Στοάς και Άνω Πορτέλο, οι οποίες έγιναν εφικτές χάρη στην υποστήριξη της δράσης της Ομάδας μας από την 3η Ε.Β.Α και το άνοιγμα από τους Φύλακες των πιο πάνω μνημείων.

3333333333333

Τα θετικά σχόλια των περιηγητών, συνοδεύονταν από παραδοχές ότι σε πολλούς ήταν παντελώς άγνωστη η ιστορική ταυτότητα και συμβολή των χώρων που επισκεφθήκαμε.

IMG_2192

Κάποιοι μάλιστα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν άκουσαν μια αντιπροσωπευτική της ταυτότητας της Κρύας βρύσης στοιχομυθία ανάμεσα σε δύο μέλη της Ομάδας μας που υποδύονταν Χιώτισσες του πάλαι ποτέ που είχαν δήθεν πάρει σειρά έξω από τη Βρύση με τη στάμνα τους για να πάρουν νερό. Εξάλλου, αρκετοί από τους περιηγητές εξέφρασαν την επιθυμία να επαναληφθεί η δράση αυτή, ενώ αναρωτήθηκαν πώς θα μπορούσαν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες για το Κάστρο της Χίου.

IMG_2170

Στο σημείο αυτό, η Ομάδα μας θα ήθελε να γνωστοποιήσει στους λάτρεις του Κάστρου της Χίου, ότι η ιστοσελίδα μας, www.chioscastle.gr, λειτουργεί ως πηγή πλούσιου ιστορικού, φωτογραφικού, αλλά και αντιπροσωπευτικού υλικού της “καστρο-επικαιρότητας” και δράσεων της ομάδας μας. Το υλικό αυτό είναι προσβάσιμο από κάθε ενδιαφερόμενο, ενώ ταυτόχρονα η ιστοσελίδα μας παρέχει και τη δυνατότητα σχολιασμού άρθρων που έχουν καταθέσει κατά καιρούς μέλη και φίλοι της Ομάδας.

IMG_2226

Τέλος, η Ομάδα μας θεωρεί χρέος της να ευχαριστήσει από καρδιάς τους ευγενείς χορηγούς της δράσης αυτής οι οποίοι με περίσσεια προθυμία και καλοσύνη συνέδραμαν για την επιτυχή της πραγματοποίηση. Συγκεκριμένα, θα θέλαμε δημόσια να ευχαριστήσουμε τα ζαχαροπλαστεία A la Creme, Άρτο & Καρβέλι, Φάρος, τον Ιάκωβο Αμύγδαλο της Chios Beer, τα εντός της πλατείας Φρουρίου Καφενέ και Πόρτα Μαγγιόρε αλλά και τα όλα τα τοπικά ΜΜΕ για την προβολή της πρωτότυπης αυτής για τα χιώτικα καστρο-δρώμενα πρωτοβουλίας. 

IMG_2236

Leave a Reply