Εκδρομή στο Κάστρο και στο Βυζαντινό Μουσείο της Χίου

Σας στέλνουμε και μερικές σκέψεις του μαθητή Γεωργίου Χωριανόπουλου της Β΄ τάξης του σχολείου μας από την εκπαιδευτική εκδρομή. Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για την προσφορά σας για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά μας.”

Στις 12 Δεκεμβρίου του 2013 πήγαμε με το σχολείο μου μια εκδρομή στη Χίο. Ξεκινήσαμε με το λεωφορείο από τα Καρδάμυλα απολαμβάνοντας τη διαδρομή μέχρι την πόλη της Χίου. Εκεί επισκεφθήκαμε το «Μετζητιέ Τζαμί» – σημερινό Βυζαντινό μουσείο Χίου – που χτίστηκε τον προηγούμενο αιώνα και διατηρεί το μιναρέ του και μια κρήνη στην αυλή. Μετά την απελευθέρωση χρησιμοποιήθηκε ως Αρχαιολογικό μουσείο και σήμερα στεγάζει βυζαντινά και μεταβυζαντινά ευρήματα. Πραγματικά μοναδικό και εσωτερικά με τις παραστάσεις των ιπποτών πάνω στ’ άλογα, τα λυχνάρια πίσω από τις βιτρίνες και τη μαρμάρινη σκάλα του.  Το κτήριο  ήταν πραγματικά εντυπωσιακό.

Φεύγοντας από το Βυζαντινό Μουσείο Χίου επισκεφθήκαμε το κάστρο της Χίου που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του λιμανιού της Χίου και έχει έκταση 180.000 τ.μ. Το κάστρο περιλαμβάνει κατοικημένη περιοχή, η οποία περικλείεται από πέτρινα τείχη, τα οποία αποσκοπούσαν στην προστασία του πληθυσμού από ναυτικές επιθέσεις και πολιορκίες. Τα τείχη του χωρίζονται σε χερσαία και επιθαλάσσια. Γύρω από τα χερσαία τείχη υπήρχε τάφρος, που δημιουργούσε ένα τεχνητό νησί και βοηθούσε έτσι την καλύτερη άμυνα του Κάστρου. Σήμερα βέβαια η τάφρος αυτή έχει αποστραγγιστεί και επιχωματωθεί.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μπαίνοντας στο εσωτερικό του κάστρου από την τεράστια πύλη  και την καμαροσκέπαστη  στοά, προβάλλει το παλάτι του Ιουστινιάνη, μέσα στο οποίο υπάρχουν παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά, βυζαντινές τοιχογραφίες , μεταβυζαντινές εικόνες και ξυλόγλυπτα. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και η « σκοτεινή φυλακή», μια τετράγωνη αίθουσα μέσα στην οποία φυλάκιζαν τους εχθρούς. Έμεινα άφωνος βλέποντας τους τάφους και ιδιαίτερα τους  βασιλικούς , ανάμεσα στους οποίους ξεχώριζε ο τάφος του Καρά Αλή, που είναι μια πολυτελής μαρμάρινη σαρκοφάγος με δύο στήλες στα άκρα της και είναι στολισμένη με φυτικά μοτίβα. Στον κεντρικό δρόμο είδαμε το Μπαϊρακλή τζαμί και το ναό του Αγίου Γεωργίου, δυο υπέροχα και μοναδικά κτήρια. Προχωρώντας συναντήσαμε τα τουρκικά λουτρά, τους χώρους δηλαδή που πλένονταν οι άνθρωποι που ζούσαν στο κάστρο, και τις βρύσες που έπλεναν τα πόδια τους. Εντύπωση μου έκαναν οι μοναδικοί σφαιρικοί  θόλοι που ήταν στολισμένοι με αστέρια και φεγγάρια.

Η βόλτα μέσα στο κάστρο ήταν ανεπανάληπτη, είδαμε πράγματα που αφορούν την  ιστορία των προγόνων  αλλά και τη δική μας φυσικά. Πήραμε πληροφορίες για ιστορικά γεγονότα που όλοι αξίζει και πρέπει να γνωρίζουμε, γι’ αυτό κι εγώ έβγαλα πολλές φωτογραφίες για να θυμάμαι όλα αυτά που είδα.

 Στη συνέχεια πήγαμε μαζί με τους καθηγητές για φαγητό, έχοντας  στο μυαλό μας αλλά  και σαν θέμα συζήτησης όλα αυτά  τα υπέροχα μνημεία που επισκεφθήκαμε και το πώς μας επηρέασαν. Πραγματικά ήταν όλα μοναδικά και αρκετά από αυτά σου προκαλούν δέος.

Η επίσκεψη σε όλα αυτά τα ιστορικά μνημεία ήταν μια μοναδική εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη και που πιστεύω ότι αξίζει και άλλα σχολεία να κάνουν το ίδιο!

 

Συντάχθηκε από τον/την Γεώργιο Χωριανόπουλο

 

Leave a Reply