Μήπως μετά την πτώση των Οικοσήμων έρχεται η σειρά του Δυτικού Προμαχώνα;

Μόλις πριν από λίγες ημέρες γίναμε μάρτυρες της απογοητευτικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το σημαντικότερο ίσως μνημείο της πόλης της Χίου, το Κάστρο της. Η πτώση της μαρμάρινης πλάκας με εγχάρακτα τα Οικόσημα των Ιουστινιάνι από τον γενοβέζικο Προμαχώνα του 1425, έδωσε μια ηχηρή προειδοποίηση για τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για το μνημείο η χρόνια απαξίωση του από τους αρμόδιους φορείς και την κοινωνία.

H επιζήμια πτώση των Οικοσήμων ανέσειρε από τη συλλογική μας μνήμη, μία ακόμη περίπτωση που κραυγάζει τον άμεσο κίνδυνο τόσο για το μνημείο, όσο και για τους περιηγητές του. Ο λόγος γίνεται για τον αποκαλούμενο Δυτικό Προμαχώνα,  αυτόν δηλ. που στέκει πίσω από το άγαλμα της Δόξας. Η Ομάδα μας έχει προ καιρού προσέξει πως ο πλέον προβεβλημένος διαχρονικά Προμαχώνας του Κάστρου (μέσω λιθογραφιών, πρώιμων και σύγχρονων φωτογραφιών), δεν είναι τόσο άτρωτος όσο δείχνει και πιο συγκεκριμένα στη μία πλευρά του έχει προκληθεί σημαντική κατάρρευση.

Η Ομάδα μας, αποφάσισε ήδη προ διετίας να αναλάβει δράση ενημέρωσης των αρμόδιων φορέων. Ειδικότερα, το μέλος της Ομάδας μας, Ευφημία Παππά, πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός, ανέλαβε να προβεί σε περιγραφή της παθογενούς περιοχής, με σκοπό η έκθεσή της να κοινοποιηθεί με τη μορφή επιστολής. Η επιστολή, την οποία δημοσιεύουμε αυτούσια στο παρόν άρθρο, συνοδευόμενο από φωτογραφικό υλικό, απευθυνόταν προς τον τότε Υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, ενώ κοινοποιήθηκε στην 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου, και στο Δήμαρχο Χίου. Δυστυχώς δε λάβαμε καμία ενημέρωση ή έστω ανταπόκριση στην επιστολή μας, από κανέναν εκ των ανωτέρω φορέων.

Είναι επίγνωση μας, ότι ίσως να μην είναι οικονομικά εφικτή η άμεση αποκατάσταση/αναστήλωση της συγκεκριμένης περιοχής του μνημείου δεδομένων των χαλεπών οικονομικά καιρών που ζούμε. Ωστόσο, δε μπορούμε να δεχτούμε την αδιαφορία και την αδράνεια. Ενδεχόμενη κατάρρευση περεταίρω τμήματος του Προμαχώνα, θα του προκαλέσει εκτεταμένη βλάβη, η οποία αν κρίνουμε και εμπειρικά, δεν θα χρήζει εύκολης και ταχείας αποκατάστασης. Το ελάχιστο που οφείλουν οι φορείς ειναι να λάβουν άμεσα δράση προκειμένου τόσο το συγκεκριμένο, όσο και άλλα σημεία των τειχών και προμαχώνων τα οποία εμφανώς κινδυνεύουν, να τα υποστηλώσουν κατάλληλα, αλλά και να τα περιφράξουν για την προστασία των πολιτών.

_Δυτικός-1-page-001

_Δυτικός-1-page-002  _Δυτικός-1-page-003(1) _Δυτικός-1-page-004 _Δυτικός-1-page-005

Άποψη της Δυτικής Πύλης ή Επάνω Πορτέλο

Leave a Reply