Ιστορία

Κάστρο Χίου: Σύντομη Ιστορία και Περιγραφή

Το Κάστρο της Χίου είναι σίγουρα ένα μοναδικό κόσμημα για όλο το νησί! Γι’ αυτόν τον λόγο σας προσκαλούμε να το επισκεφθείτε και να το ανακαλύψετε! Το κείμενο αυτό, σκοπό έχει να δώσει σύντομες, αλλά απαραίτητες πληροφορίες, ώστε ο κάθε επισκέπτης και κάτοικος του Κάστρου να μπορέσει να θαυμάσει τον πλούτο που υπάρχει σε αυτό! Οι ανασκαφές ανάγουν την ύπαρξη του Κάστρου ... Read More »

Το Κάστρο της Χίου στην Αρχαιότητα…

Οι περιορισμένες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο Κάστρο της Χίου έφεραν στο φως αποδείξεις ότι η περιοχή κατοικείτο από την αρχαιότητα. Ωστόσο, η περιορισμένη τους έκταση δεν μπόρεσε να προσφέρει μία σε βάθος γνώση αναφορικά με το ρόλο της περιοχής του Φρουρίου, τόσο για το νησί όσο και για την ευρύτερη περιοχή (η Χίος ήταν μέλος της Ιωνικής Δωδεκάπολης και αποτελούσε ... Read More »

Οι Πύλες του Κάστρου της Χίου στη διαχρονική του πορεία, Αθηνά Ζαχαρού – Λουτράρη, διδάκτωρ Ιστορίας & Αρχαιολογίας

Η παρουσίαση της διδάκτορος Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Αθηνάς Ζαχαρού-Λουτράρη στην Αυγουστιάτικη εκδήλωση της Εθελοντικής μας ομάδας ”Οι Πύλες της Χιώτικης Καστροπολιτείας: Ιστορία, πολιτισμός και εξέλιξη…”, η οποία διεξήχθη στα πλαίσια του 3ου Φεστιβάλ Κάστρου Χίου 2015!!! Μέσα από την αναδημοσίευση της παρουσίασης της στην ιστοσελίδα μας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κα. Ζαχαρού-Λουτράρη, που όχι μόνο δέκτηκε ακόμη φορά, παρά το ... Read More »

Η Ιουδαϊκή κοινότητα στο Κάστρο της Χίου κατά τη Γενουατική περίοδο…

Η εποχή της Γενουατοκρατίας (1346-1566) Μία έρευνα από την κα. Βάλια Παπαναστασοπούλου – Αρχαιολόγο, Θεολόγο εκπαιδευτικό που παρουσιάζει την πορεία της Ιουδαικής κοινότητας στη Χίο. Αναρτούμε την περίοδο της Γενουατοκρατίας όπου η κοινότητα των Ιουδαίων αποτελούσε κομμάτι της ζωής του Κάστρου της Χίου: … Το νησί της Χίου καταλαμβάνεται από τους Γενουάτες το 1346. Για τους Ιουδαίους της Χίου η ... Read More »

Το Φρούριο Χίου κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους

Έπειτα από τέσσερις περίπου αιώνες παρακμής της Χίου και της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου εξαιτίας των Αραβικών επιδρομών, η ανακατάληψη της Κρήτης από τους Βυζαντινούς το 961 μ.Χ σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τα νησιά, αλλά κυρίως για την Χίο. Η γεωστρατηγική της θέση – το νησί βρίσκεται πολύ κοντά στα μικρασιατικά παράλια αλλά και στη μέση του Αιγαίου – ... Read More »