Επικαιρότητα

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για το έργο στερέωσης των τειχών του Κάστρου από τη Δυτική Πύλη μέχρι τον προμαχώνα Ζένον

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Αλήθειας αναφέρεται ότι: το δρόμο της υλοποίησης, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, παίρνει το έργο στερέωσης των τειχών του Κάστρου από τη Δυτική Πύλη μέχρι τον προμαχώνα Ζήνωνα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από νέο ΕΣΠΑ. Ήδη η μελέτη κατατίθεται από την υπηρεσία στο Υπουργείο Πολιτισμού για έγκριση και εφόσον ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα προχωρήσουν τα έργα για ... Read More »

Παρουσίαση της δεύτερης φάσης του έργου αποκατάστασης των χερσαίων τειχών του Κάστρου της Χίου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου ανακοινώνει ότι θα παρουσιάσει τη δεύτερη φάση του έργου αποκατάστασης και ανάδειξης των χερσαίων τειχών Κάστρου της Χίου (από τον προμαχώνα Γ’ έως και τη Δυτική Πύλη), την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 11:00, στη «Σκοτεινή Φυλακή» στο Κάστρο της Χίου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Read More »

Αγαπώ – Μοιράζομαι – Προσφέρω: ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους

  Με αφορμή το σύνθημα της ομάδας μας: ΑΓΑΠΩ-ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΙ-ΠΡΟΣΦΕΡΩ, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της καλοκαιρινής αυτής δράσης: την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου για την αδειοδότηση του αύλειου χώρου των Οθωμανικών Λουτρών και το άνοιγμα του μνημείου Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών για την παραχώρηση της ιταλικής ταινίας “L Ombra del giorno” Το ουζερί ” Βραδύπους” για ... Read More »

Προβολή ταινίας στα Οθωμανικά Λουτρά: L’ombra del giorno

Η Ε.Ο.Δ Το Κάστρο της Χίου ένας Χαμένος Παράδεισος σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, στα πλαίσια του αφιερώματος Italian Film Days σας προσκαλούν την Κυριακή 03/09/2023 και ώρα 20.30 μ.μ στην προβολή ταινίας στον αύλειο χώρο των οθωμανικών λουτρών του Κάστρου της Χίου. Ιταλική ταινία: L’ombra del giorno Σκηνοθέτης: Giuseppe Piccioni Είσοδος Ελεύθερη ... Read More »

Chios – New York-Athens: έκθεση ζωγραφικής στο τέμενος Χαμηδιέ στο Κάστρο της Χίου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Region of North Aegean σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου στο πλαίσιο του “Πολιτιστικά δρώμενα Χίου- Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου” διοργανώνουν Αναδρομική Έκθεση στη μνήμη του καταξιωμένου Χιώτη ζωγράφου Γιώργου Ζυμαράκη – ΖΥΜ George Zymarakis με τίτλο “ΧΙΟΣ- ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΑΘΗΝΑ” στο Τέμενος Χαμηδιέ (Μπαιρακλί τζαμί) στο Κάστρο της Χίου. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου ... Read More »

Σεργιάνι στις Γειτονιές του Κάστρου, ένα ταξίδι Ιστορίας και Πολιτισμού, 10 Αυγούστου 2023 και ώρα 20.30 μ.μ

Η Ε.Ο.Δ το Κάστρο της Χίου ένας Χαμένος Παράδεισος, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου και τον Δήμο Χίου, σας προσκαλεί σε μία ξεχωριστή καλοκαιρινή δράση με στόχο την ανάδειξη και διάσωση του Κάστρου της Χίου και του ζωντανού οικισμού του!  Σεργιάνι στις Γειτονιές του Κάστρου ένα ταξίδι Ιστορίας και Πολιτισμού  Ανακαλύπτοντας ξεχωριστές πτυχές του Κάστρου της Χίου Με ... Read More »

Εγκαινιάστηκε το τέμενος Χαμηδιέ ή ΜπαΪρακλί τζαμί στο Κάστρο της Χίου

Σε μία πολύ ωραία εκδήλωση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χίου σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό Οργανισμό ΔΗΩ εγκαινιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 8 Ιουλίου 2023, το τέμενος Χαμηδιέ ή Μπαϊρακλί Τζαμί όπως είναι πιο γνωστό.    Το μικρό τέμενος βρίσκεται εντός του Κάστρου της Χίου, πλησίον της πλατείας, χρονολογείται σύμφωνα με επιγραφή το 1892 και είναι “αδελφό” κτίσμα με το Οσμανιέ ... Read More »

Ανάβουμε φωτιές στις γειτονιές του Κάστρου της Χίου!!!

Η Ε.Ο.Δ «Το Κάστρο της Χίου  Ένας Χαμένος  Παράδεισος», σε συνεργασία με την μπάντα του Brasilionico GrupoPercussivo, σας προσκαλούν την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023 και ώρα 20.30 στην κεντρική πύλη του Κάστρου, Πόρτα Μαγγιόρε (Porta Maggiore) για να αναβιώσουμε ένα ξεχωριστό κομμάτι της παράδοσης μας, το έθιμο του Αγίου Γιαννιού του Φανιστή! Θα ξεκινήσουμε από την Πόρτα Μαγγιόρε με τους ρυθμούς της μπάντας ... Read More »