Το Κάστρο με τα Μάτια μας

Το Κάστρο της Χίου ξαναζωντανεύει…

Το φετινό καλοκαίρι ίσως να ήταν το πιο δημιουργικό των τελευταίων χρόνων για το Κάστρο της Χίου και τον παραδοσιακό οικισμό του. Σίγουρα πάντως ήταν το πιο ζωντανό, ειδικά των τελευταίων τριών ετών. Αυτή η διαπίστωση εδράζεται στην παρατήρηση μας ότι πολίτες, οργανωμένα σύνολα, αλλά και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο προσπαθούν ώστε το Κάστρο να γίνει το αγαπημένο σημείο ... Read More »

Αλλαγή πλεύσης για τις αστικές αναπλάσεις στο Κάστρο της Χίου…

Ήταν Ιούλιος του 2020 όταν ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Χίου, με αφορμή το κλείσιμο της οδού Άννας Κομνηνής, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο σχεδιασμό του Δήμου για το Κάστρο της Χίου: «Το φθινόπωρο η δημοτική Αρχή Χίου θα θέσει επί χάρτου το όραμά της για την ανάδειξη του Κάστρου της Χίου, σκοπεύοντας να ξεκινήσει το σχεδιασμό μιας ολιστικής παρέμβασης που ... Read More »

Η κατάρρευση οικίας στο Κάστρο της Χίου μήπως θα πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στους τοπικούς φορείς;

Στο Κάστρο της Χίου διατηρείται ένας παραδοσιακός οικισμός, ο οποίος έχει αλλάξει μέσα στους αιώνες, αλλά ο οποίος ωστόσο ποτέ δεν είχε εγκαταλειφθεί. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή πολλοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στα σπλάχνα του και ξανάχτισαν τις ζωές τους. Μικρά στενομέτωπα σπιτάκια με τα παραδοσιακά σαχνισιά διακοσμούν τον οικισμό. Δυστυχώς τις προηγούμενες δεκαετίες, το επιδεινούμενο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας, σε ... Read More »

Πώς οι προμαχώνες του Κάστρου της Χίου μπορούν να αξιοποιηθούν;

Με ικανοποίηση παραλουθήσαμε πριν λίγες μέρες το ρεπορτάζ από την alithia.gr για την πορεία των οχυρωματικών έργων στο Κάστρο της Χίου. Οι δηλώσεις ότι τα έργα προχωρούν, αλλά και ότι μετά θα ακολουθήσει η αποκατάσταση των προμαχώνων, έδωσε την ευκαιρία για τη συγκεκριμένη αρθρογραφία. Το Κάστρο της Χίου, γειτνιάζει με το λιμάνι, βρίσκεται εντός της πόλης και αποτελεί το σημαντικότερο ... Read More »

Το μέλλον της βόρειας Σούδας (τάφρου) του Κάστρου της Χίου…

Η κατασκευή υδάτινης τάφρου αποτελούσε μία συχνή και αποτελεσματική αμυντική γραμμή των παραθαλασσίων και όχι μόνο κάστρων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Το Φρούριο της πόλης της Χίου αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα παραθαλάσσιου κάστρου το οποίο επωφελήθηκε την παρουσία του νερού για να ενισχύσει την άμυνά του με τη βοήθεια της τάφρου. Η τάφρος είχε ρόλο ενισχυτικό, καθώς βοηθούσε ... Read More »

Ποια τα πλάνα για τον οικισμό του Κάστρου της Χίου;

Tο 2020 θα μπορούσε κάποιος να υπαινιχθεί ότι ήταν μία ζημιογόνα χρονιά για το Κάστρο της Χίου και του οικισμού του. Ήδη από το καλοκαίρι ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους του Κάστρου, αυτός της Άννας Κομνηνής, έκλεισε λόγω ενός ετοιμόρροπου κτιρίου. Τον Οκτώβριο ο μεγάλος σεισμός οδήγησε στην κατάρρευση άλλων ετοιμόρροπων κτιρίων, ενώ οι βροχοπτώσεις του Νοεμβρίου γκρέμισαν ένα ... Read More »

Το Κάστρο της Χίου καταρρέει;

Τους τελευταίους περίπου τρεις μήνες γίναμε μάρτυρες διαφόρων φθορών που έλαβαν χώρα στο Κάστρο της Χίου. Ο μεγάλος σεισμός του Οκτωβρίου ανέδειξε πολλά από τα προβλήματα του παραδοσιακού οικισμού, προβλήματα γνωστά στις αρμόδιες υπηρεσίες εδώ και χρόνια. Η κατάρρευση ετοιμόρροπων κτιρίων εντός του οικισμού ήρθε να επιβεβαιώσει την απειλή που επικρέμεται τόσο των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών του Κάστρου. ... Read More »

Ο Μεγάλος Καστροπερίπατος της Χίου

Στη βόρεια πλευρά του λιμανιού της Χίου, το Κάστρο της ξεπροβάλλει περήφανο. Κτισμένο στην ίδια θέση από τους ελληνιστικούς χρόνους, το Κάστρο ήταν αυτό που προστάτευε την πρωτεύουσα του νησιού. Όχι μόνο δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ, αλλά στο εσωτερικό του επιβιώνει μέχρι και σήμερα ολοζώντανος παραδοσιακός οικισμός με περίπου 600 κατοίκους. Το Κάστρο της Χίου μπορεί να μην εγκαταλείφθηκε ποτέ, αλλά ... Read More »

Πρώην Ξενοδοχείο Απόλλων: ιδανικός χώρος πληροφόρησης για το Κάστρο της Χίου

Στην πλατεία του Κάστρου, ανάμεσα στην αρχή των οδών Μπεν Ζαχαρίου και Αγίου Γεωργίου, δεσπόζει ένα ιδιαίτερο κτίσμα, το οποίο στις μέρες μας είναι γνωστό με την ονομασία «Πρώην Ξενοδοχείο Απόλλων». Το Κάστρο της Χίου όταν πέρασε στα χέρια των Οθωμανών, χρησιμοποιήθηκε εξ’ ολοκλήρου ως ο πλεόν ενδεδειγμένος, λόγω της προστασίας που παρείχαν τα τείχη, χώρος για να κατοικήσουν. Έτσι, ... Read More »

Πρόταση ανάδειξης της πλατείας του Κάστρου με βάση τη φυσιογνωμία της

Η πλατεία Φρουρίου αποτελούσε ανέκαθεν την κεντρική πλατεία του Κάστρου της Χίου, τουλάχιστον από τους Γενουατικούς χρόνους μέχρι και σήμερα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν σχέδια για το πώς ήταν η εμφάνιση της τότε και ποιες αλλαγές συντελέστηκαν κατά τους επόμενους αιώνες. Ωστόσο, κανείς μπορεί να ανατρέξει στα στοιχεία που υπάρχουν αναφορικά με τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία από τον περασμένο ... Read More »