Οχυρώσεις

Ανατολικό ή Επιλιμένιο τείχος

Τα τείχη του Κάστρου της Χίου σχηματίζουν ένα ακανόνιστο πεντάγωνο και σώζονται σε αρκετά καλή κατάσταση, εκτός από το ανατολικό τείχος, το λεγόμενο επιλιμένιο.  Σε μεγάλο βαθμό έχει καταστραφεί κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, όταν κρίθηκε αναγκαία η μερική καταστροφή του για την επέκταση του λιμανιού.  Παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα εντοπίζουμε μερικά σωζόμενα τμήματα του τείχους, το οποίο έπαιξε ... Read More »

Η εντυπωσιακή σωζόμενη Στοά μέσα στα Τείχη του Κάστρου της Χίου…

Τα τείχη του Φρουρίου Χίου χωρίζονται σε χερσαία και επιθαλάσσια, σχηματίζοντας ένα ακανόνιστο πεντάγωνο με ισχυρούς προμαχώνες να δεσπόζουν κατά μήκος των τειχών. Οκτώ από αυτούς σώζονται, μερικοί σε αρκετά καλή κατάσταση και μερικοί όχι. Το χερσαία τείχη περιέβαλε υδάτινη τάφρος δημιουργώντας ένα τεχνητό νησί, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη άμυνα του Φρουρίου. Σήμερα η τάφρος είναι άνυδρη και έχει επιχωματωθεί. ... Read More »

Ο φρουρός του λιμανιού της Χίου και της Πόρτα Μαγγιόρε: ο Νότιος Προμαχώνας του Κάστρου της Χίου

Προμαχώνας του Αγίου Γεωργίου ή Νότιος Προμαχώνας ή Προμαχώνας Τελετών ή Μεγάλος Προμαχώνας. Με αυτές τις ονομασίες απαντάται στη σχετική βιβλιογραφία έναν από τους σπουδαιότερους προμαχώνες του Κάστρου της Χίου. Βρίσκεται 15 περίπου μέτρα δεξιά της κεντρικής πύλης Πόρτα Μαγγιόρε και ρόλος του ήταν να προστατεύει τόσο την πύλη, όσο και το λιμάνι του νησιού. Επί Γενουατών, ο προμαχώνας αυτός ... Read More »

Επιθαλάσσιο Τείχος: Στολίδι για το Κάστρο

Πολύ σημαντικό τμήμα των οχυρώσεων αποτελεί το επιθαλάσσιο τείχος, αφού αυτό προσδίδει στο Κάστρο το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό φρουριακού συγκροτήματος που βρέχεται από θάλασσα. Το τείχος αυτό, που βρίσκεται στη βορειο-ανατολική πλευρά του Κάστρου, χωρίζεται σε εσωτερικό επιθαλάσσιο και σε εξωτερικό επιθαλάσσιο. Οι εργασίες αναστήλωσης του εξωτερικού επιθαλάσσιου ολοκληρώθηκαν το 2001, ενώ στο εσωτερικό επιθαλάσσιο τείχος βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι πρόσφατες ... Read More »

Προμαχώνας Αντόνιο Ζένο

Στη συνάντηση του βορειοδυτικού χερσαίου με το θαλάσσο τείχος του Φρουρίου Χίου, δεσπόζει ακόμα επιβλητικός, αλλά επικίνδυνα ‘πληγωμένος’, ο μεγαλύτερος προμαχώνας του που έμεινε γνωστός σήμερα ως «Αντόνιο Ζένο». Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να γνωρίσει στον αναγνώστη ένα εν πολλοίς άγνωστο τμήμα του Φρουρίου της Χίου, ξεδιπλώνοντας τόσο την ιστορία του, όσο και τη σημερινή του κατάσταση και προοπτική ... Read More »

Porta di Marina / Θαλασσινή Πύλη

Η Porta di Marina ή Θαλασσινή Πύλη είναι η τρίτη πύλη του Κάστρου της Χίου. Ο ρόλος της Πύλης Η εξωτερική πλευρά της Πύλης οδηγούσε σε μια αποβάθρα της οποία η ανεφοδιαστική χρησιμότητα ήταν αμφίδρομη. Ενώ από τη μία πλευρά η αποβάθρα και η Πύλη εξυπηρετούσαν τις εκφορτώσεις των εμπορευμάτων που προορίζονταν για τον εφοδιασμό του Κάστρου, από την άλλη ... Read More »

Δυτική Πύλη ή Επάνω Πορτέλο

Η είσοδος για το Κάστρο της Χίου περνούσε μέσα από τρεις πύλες, την κύρια πύλη Porta Maggiore, την Porta di Marina στην ανατολική πλευρά και την Επάνω Πορτέλλο στη δυτική πλευρά του Κάστρου. Τόσο η Porta Maggiore όσο και η Επάνω Πορτέλλο συνδέονταν με την απέναντι πλευρά μέσω πέτρινης γέφυρας με τόξα, όπου κοντά στην Πύλη υπήρχε κινητό σημείο που ... Read More »

Porta Maggiore, η κεντρική Πύλη

Η Porta Maggiore βρίσκεται στο νότιο μέρος του Κάστρου της Χίου πάνω από την τάφρο και την υπεράσπιζε ο επιβλητικός Νότιος Προμαχώνας, ο οποίος βρίσκεται μέχρι και σήμερα στα δεξιά της προς το τελωνείο και το λιμάνι. Η έξοδος από τη θύρα αυτήν οδηγούσε στην άλλοτε πλατεία του Φόρου, τη σημερινή πλατεία Βουνακίου. Η είσοδος στην Πύλη γινόταν μέσω κινητής ... Read More »

Πύργος Κουλάς

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα κτίσματα-μνημεία στο εσωτερικό του Κάστρου της Χίου είναι αναμφισβήτητα και ο υψηλός, ανεξάρτητος, πεταλόσχημος πύργος, γνωστός ως Κουλάς. Ο πύργος αυτός βρίσκεται στο εσωτερικό του Κάστρου, κοντά στην ανατολική του γωνιά και τόσο η χρονολόγηση του, όσο και η χρήση του μέσα στο Κάστρο δεν είναι εξακριβωμένη. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες οι οποίες τοποθετούν την κατασκευή ... Read More »

Τάφρος

Η κατασκευή υδάτινης τάφρου αποτελούσε μία συχνή και αποτελεσματική αμυντική γραμμή των παραθαλασσίων και όχι μόνο κάστρων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Το Φρούριο της πόλης της Χίου αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα παραθαλάσσιου κάστρου το οποίο επωφελήθηκε την παρουσία του νερού για να ενισχύσει την άμυνά του με τη βοήθεια της τάφρου . Η τάφρος είχε ρόλο ενισχυτικό, καθώς ... Read More »