Επιστολή: Μετονομασία Οδών Πέριξ του Κάστρου της Χίου

Εδώ και αρκετό καιρό, τα μέλη της ομάδας «Το Κάστρο της Χίου ‘’ ΕΝΑΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ’’ », μέσω Δελτίου Τύπου, κατέθεταν δημόσια μιαπρόταση για μετονομασία οδών και πλατειών του νησιού μας. Θα μου πεις «Εδώ ο κόσμος χάνεται» , και όμως εμένα η πρόταση τους με συγκίνησε. Ξύπνησε μνήμες από βαθύλήθαργο. Πριν πάρα πολλά χρόνια, είχα ζητήσει μέσω του ανθηρού, τότε, τύπου στονησί της Ναυτοσύνης , τιμής ένεκεν, να δοθεί σε μια πλατεία το όνομα «ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ». Φωνή  βοώντος σε ώτα μη ακουόντων . Αφού δώσω γιαμια φορά ακόμα τα συγχαρητήρια μου, σε αυτή την γενεσιουργό ομάδα πολιτισμού,θα συνηγορήσω υπέρ των προτάσεων τους κυρίως για την περιοχή που περιλαμβάνει τον εσωτερικό χώρο και τα πέριξτου Κάστρου της Χίου. Σε έναν χώρο, ο οποίος μετρά πάνω από χίλια χρόνια ζωής,καλό θα ήταν να αποτυπωθούν  επάνω του,ονόματα που έχουν άμεση σχέση με την ιστορική του ταυτότητα. Σεβόμενος χρόνοκαι χώρο δε θα μακρηγορήσω. Εν τάχει θα αναφερθώ σε σημαντικές μορφές  κάνοντας αρχή από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Βασίλειο Β’ (Βουλγαροκτόνο) με διαταγή του οποίου κτίστηκε το κάστρο .  Η συγγραφεύς της «ΑΛΕΞΙΑΔΑΣ», Άννα Κομνηνή, με τις περιγραφές για την επιδρομήτου  τούρκου πειρατή ΤΖΑΧΑ, δικαιούται μια θέση στο πάνθεον. Όπως και οι ΝικήταςΚασταμονίτης  – Κωνσταντίνος Δαλασσηνός –Λέων Καλόθετος  – Ζυβός Καλογιάννης –Μιχαήλ Κορέσης . Φυσικά ο απελευθερωτής και μοναδικός αυτοκράτορας ο οποίος επισκέφτηκε τη μυροβόλο, Ανδρόνικος Γ ’ .                    

Λατίνοι που είναι συνδεδεμένοι με την ιστορία του κάστρου μας, θα μπορούσαν να αναφερθούν οι Benedetto A – B – Γ και Martino Zaccaria . Τέλος, πέρα από την ξεχωριστή αναφορά και μνείατην οποία κάνει η «ομάδα» για τονΧιωτο- Γενουάτη, υπερασπιστή   τωνστερνών της Πόλης, Ιωάννη – Γουλιέλμος- ΛόγγοΙουστινιάνη , δικαιωματική θέση έχουν οι συναγωνιστές του Λεονάρδος ο Χίος και ο θρυλικόςναυμάχος  Φλαντανελλάς , ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Χιωτο- Γενοβέζο Μαυρίκιο Καττάνεον .                                               

Πέραν όμως των στρατιωτικών, θα μπορούσε να γίνει (αν θέλαμε) αναφορά σε όσους έγραψαν και έδωσαν πληροφορίες για το κάστρο πχ, ΙερώνυμοςΙουστινιάνης – Κυριάκος της Αγκώνας (Cyriaco A nconitano)- Nicola de Nicolay .                                                                        

Φίλοι μου, η Ελληνική Πολιτεία, σωστότατα συνέδεσε την ιστορία της και την απόδοση τιμών μέσω της ονομασίας οδών και πλατειών. Μη ξεχνάτε πως «Λαός που ξεχνά την ιστορία του δεν έχει μέλλον ».                                                                                                        

Οι μέρες που περνάμε είναι τρομερά δύσκολες για την αυτοτέλεια και τηνεπιβίωση μας.    Η ιστορία μας δεν είναι «πανάκεια για κάθε νόσο». Στηριζόμενοιόμως στην πρόταση της φερέλπιδηςομάδας  των Μαχητών του κάστρου,ξεφεύγουμε από τα πεζά. Δίνουν λίγο χρώμα και ελπίδα στη μουντή ζωή μας.Υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα από τον επιούσιο άρτο . Προσωπικά, είμαιευγνώμων που τους συνάντησα στο διάβα της ζωής μου. Απέδειξαν ότι συλλογικά σανομάδα με προγραμματισμό και θέληση μπορούν να κάνουν πολλά.                                                                                                                      

Ας τους ακούσουμε και ας του ςακολουθήσουμε .

Μιχάλης Γ. Καριάμης

 

Συνταξ. Πλοίαρχος Ε. Ν

Leave a Reply