Άρθρο για το Κάστρο μας από τον Αγγελιοφόρο της Θεσσαλονίκης

Ταξιδεύουμε στο βορειοανατολικό Αιγαίο και επισκεπτόμαστε το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της χώρας μας, τη Χίο. Στην πόλη της Χίου, μεταξύ άλλων, αξίζει να περιηγηθούμε το Κάστρο της, το οποίο βρίσκεται βόρεια του λιμανιού και έχει έκταση 180.000 τ.μ., με τα τείχη του να περικλείουν οικιστικό σύνολο.

Το Κάστρο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη μεσαιωνικά και σύγχρονη ιστορία του νησιού ως κέντρο πολιτικής και στρατιωτικής ζωής. Η αυθεντική βυζαντινή κατασκευή (9ος και 10ος αιώνας) ενσωματώθηκε μέσα στο μετέπειτα γενοβέζικο κάστρο, όπου λάμβαναν χώρα οι νευραλγικές λειτουργίες του διοικητικού κέντρου της Civitas Chii.

Το σημερινό Κάστρο της Χίου ταυτίζεται με το γνωστό από τις πηγές οχυρό που άρχισε να οικοδομεί το 1328 ο Γενουάτης ηγεμόνας της Χίου, Martino Zaccaria. Το 1329 καταλήφθηκε για λογαριασμό του Βυζαντινού αυτοκράτορα από τον Ανδρόνικο Γ’ Παλαιολόγο και παρέμεινε στους κόλπους της βυζαντινής αυτοκρατορίας έως το 1346, οπότε η Χίος παραχωρείται ως κτήση στη Δημοκρατία της Γένουας. Η περίοδος της Γενουατοκρατίας στη Χίο διήρκεσε δύο αιώνες, από το 1346 έως το 1566. Το 1566 ο Πιαλή πασάς κατέλαβε το Κάστρο αμαχητί για λογαριασμό του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Το 1694 το κατέλαβαν για ένα εξάμηνο οι Ενετοί, ενώ στη συνέχεια παρέμεινε αδιάλειπτα στα χέρια των Οθωμανών έως το 1922, οπότε η Χίος απελευθερώθηκε και προσαρτήθηκε στο ελληνικό κράτος.

Μέσα στο Κάστρο

Η κύρια είσοδος του Κάστρου είναι από τη Νότια Πύλη (Porta Maggiore) πάνω από την τάφρο η οποία προστατεύεται από έναν κυκλικό πύργο στα δεξιά και διακοσμείται με παραστάσεις, γείσο και συμμετρικά πτερύγια. Μια μεγάλη επιγραφή με το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου και το όνομα του δόγη Silvestro Valerio δηλώνει την προσπάθεια των Βενετών για τη μετασκευή της πύλης μετά το 1694.

Μπαίνοντας συναντούμε το αναστηλωμένο παλάτι του Ιουστινιάνι (15ος αιώνας) το οποίο χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος παλαιοχριστιανικών ψηφιδωτών, βυζαντινών τοιχογραφιών, μεταβυζαντινών εικόνων και ξυλόγλυπτων. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και η «σκοτεινή φυλακή» στην οποία κλείστηκαν 74 προύχοντες της Χίου μαζί με το μητροπολίτη Πλάτωνα, πριν απαγχονιστούν στις 23 Απριλίου του 1822.

Στην κεντρική πλατεία του Κάστρου υπάρχει οθωμανικό νεκροταφείο στο οποίο είναι θαμμένος ο Τούρκος ναύαρχος Καρά Αλή που σκοτώθηκε κατά την ανατίναξη της ναυαρχίδας «Μπουρλότα Σαϊμάζ» από τον ηρωικό Ψαριανό Κωνσταντίνο Κανάρη στις 6-7 Ιουνίου 1822.

Στον κεντρικό δρόμο υψώνεται το τέμενος Μπαϊρακλή Τζαμί και η μεγαλύτερη εκκλησία του Κάστρου, του Αγ. Γεωργίου (άλλοτε Εσκί Τζαμί). Συνεχίζοντας φτάνουμε στη βόρεια γωνία του οχυρού, σ’ ένα συγκρότημα τουρκικών λουτρών του 18ου αιώνα με σφαιρικούς θόλους τα οποία αναπαλαιώνονται. Ο τουρκικός πύργος Κούλες βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Κάστρου, ενώ άλλα αξιοθέατα είναι η Κρύα Βρύση, δυο μικροί βυζαντινοί ναοί -του Αγ.Νικολάου και του Αγ. Γεωργίου Κεχρί- κ.ά.

Info

– Στη διάρκεια της τουρκικής κατοχής το Κάστρο κατοικήθηκε αποκλειστικά από Τούρκους και Εβραίους και μετά τη μικρασιατική καταστροφή από πρόσφυγες. Σήμερα κατοικείται από περίπου 700 κατοίκους.

– Στην πλατεία του Κάστρου λειτουργεί παραδοσιακό καφέ ζαχαροπλαστείο και κάνα δυο μαγαζάκια με χειροποίητα καλόγουστα αντικείμενα καθώς και διάφορα αναμνηστικά. Επίσης, στον κεντρικό δρόμο του Κάστρου λειτουργεί μεζεδοπωλείο.

– Η Θεσσαλονίκη συνδέεται με τη Χίο τέσσερις φορές την εβδομάδα, Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή, με την Astra Airlines. Από τον Απρίλιο, οι πτήσεις θα είναι καθημερινές (www.astra-airlines.gr).”

 

Περισσότερα στο http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=56&artid=131678

Leave a Reply