Οι κάδοι, ο κλωβός και η υποβάθμιση ενός παραδοσιακού οικισμού

Η τοποθέτηση μεταλλικού κλωβού για τη συλλογή ανακυκλώσιμων απορριμμάτων κοντά σε μία από τις εισόδους του Κάστρου της Χίου, φέρνει στην επιφάνεια ένα σοβαρό και διαχρονικό ζήτημα, δηλαδή αυτό της συνεχούς υποβάθμισης του παραδοσιακού οικισμού του Κάστρου, ενός οικισμού ο οποίος αποτελεί τον στυλοβάτη, ίσως του σημαντικότερου ιστορικού, αρχαιολογικού και πολιτιστικού μνημείου του νησιού.

Η τοποθέτηση του μεταλλικού κλωβού κοντά στην είσοδο του Κάστρου – Φωτογραφία εφημερίδα Πολίτης

Ήδη, η εθελοντική μας ομάδα, το προηγούμενο διάστημα απέστειλε επιστολή στο Δήμο Χίου με το οποίο σημειώνει την ακαλαισθησία που δημιουργούν οι κάδοι που έχουν τοποθετηθεί τόσο στην είσοδο του Κάστρου στο Επάνω Πορτέλο, αλλά και του μεταλλικού κοντέινερ πίσω από το Ρεξ. Ο τρόπος και τόπος χρήσης αυτών των μέσων καθαριότητας δεν αρμόζει στην εικόνα του κεντρικού λιμανιού της Χίου, αλλά και ενός τόσο σημαντικού οικισμού.

Λύσεις υπάρχουν πολλές, αρκεί το όραμα των αρμοδίων να μην σταματά στην τοποθέτηση ενός ακαλαίσθητου μεταλλικού κλωβού σε οποιοδήποτε κεντρικό σημείο της Χώρας. Στην επιστολή μας αυτό ακριβώς επισημαίνεται. Μία λύση θα ήταν η τοποθέτηση των κάδων να εντάσσεται σε περιφραγμένο ξύλινο σημείο (π.χ στο Επάνω Πορτέλο). Και στη θέση του κοντέινερ θα μπορούσε να υπάρχουν υπόγειοι κάδοι συλλογής απορριμάτων, οι οποίοι σε άλλα μέρη της Ελλάδας έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούνται.

Ξύλινη περίφραξη για τοποθέτηση κάδων

 

Υπόγειοι κάδοι συλλογής απορριμάτων στην Καρδίτσα