Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Φρουρίου Χίου: Ιστορία και Θρησκευτική Παράδοση… Μέρος B’

Το δεύτερο μέρος για την Ιστορία και τη Θρησκευτική Παράδοση του Ναού του Αγίου Γεωργίου Φρουρίου

Θερμή παράκληση: το κείμενο που ακολουθεί να μη δημοσιευθεί στα ΜΜΕ

 

Στην προσπάθεια μας να παρουσιάσουμε την ιστορία του ναού του Αγίου Γεωργίου Φρουρίου δεν πρέπει να παραλείψουμε τα κειμήλια που φυλασσόνται στο ναό αλλά  και τις γιορτές που τελούνται, βασικά στοιχεία της θρησκευτικής μας παράδοσης.

 

Στο ναό λοιπόν του Αγίου Γεωργίου φυλάσσονται αξιόλογα κειμήλια όπως ιερά σκεύη, καλύμματα, ιερές εικόνες, βιβλία, μανουάλια κ.α. Τα περισσότερα απ’ αυτά μεταφέρθηκαν από  μικρασιάτες πρόσφυγες, τόσο στο διωγμό του 1914 όσο και στη φοβερή Μικρασιατική καταστροφήτου 1922, με πολύ πόνο ψυχής και μεγάλο κίνδυνο της ζωής τους, γεγονός που δείχνει τη μεγάλη του ευλάβεια και τη βαθύτατη πίστη τους.

Έτσι μεταξύ αυτών διακρίνονται:

Τέλος, να πούμε ότι η αρχαιοτάτη αυτή εικόνα δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να χρονολογηθεί διότι κατεστράφη από πυρκαϊά. Η αργυρή της επένδυση είναι του 1901.

Παράλληλα, κατά τα διάρκεια του εκκλησιαστικού έτους τελούνται τρεις μεγάλες εορτές. Αρχικά, είναι η εορτή του Αγίου Γεωργίου, που γιορτάζει ο ναός. Επιπλέον, είναι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, γιατί η ενορία τιμά την παλαιά θαυματουργή εικόνα που μετέφεραν οι πρόσφυγες Μικρασιάτες από το Ναό της Ευαγγελίστριας του Τσεσμέ. Επίσης,  άλλη μια γιορτή είναι αυτή της Συνάξεως των Αγίων της Χίου, η οποία τελείται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου. Η θρησκευτική τελετή περιλαμβάνει πομπή προς τη μεγάλη Φυλακή του Κάστρου, όπου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου, τελείται ειδική δέηση για τους Ιερομάρτυρες.

Πρόκειται για τους Μάρτυρες και Εθνομάρτυρες, οι οποίοι είχαν εγκλεισθεί ή και μαρτυρήσει κατά καιρούς σ’ αυτή. Εδώ και δώδεκα χρόνια θεωρείται μία από τις τοπικές εορτές της Ιεράς Μητροπόλεως. Κατά τη γιορτή τιμώνται πανηγυρικά «πάντες οι Χίοι και οι εν Χίω διαλάμψαντες Άγιοι». Την ημέρα αυτή τα ιερά λείψανα πολλών από τους Αγίου που τιμώνται συγκεντρώνονται στο Ναό για ευλογία και προσκύνηση από τους πιστούς.

 

Επομένως, συμπεραίνουμε ότι η ιστορική σημασία του ναού του Αγίου Γεωργίου μόνο μέγιστη και διαχρονική μπορεί να χαρακτηριστεί. Είναι ο «κορμός ένος δέντρου» τόσο καρποφόρου και ζωντανού όπως είναι το Κάστρο και ο οικισμός του.. Ένας κορμός τόσο γερός που έχει βαθιά τις ρίζες του στην ιστορία και τη θρησκεία…

*Ευχαριστούμε θερμά τον Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού θρόνου,  Γεώργιο Κ. Λιαδή που μας παραχώρησε το υλικό το οποίο  εμπεριέχει την ιστορία του ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου Φρουρίου Χίου.  Συνάμα, επιθυμούμε να εκφράσουμε τη βαθύτατη εκτίμηση μας προς το πρόσωπο του και να τον ευχαριστήσουμε για τη στήριξη και την πολύτιμη βοήθεια του κάθε φορά που απευθυνόμαστε σ’ εκείνον.

 

Συντάχθηκε απο τον/την Δέσποινα Κρόκου Μέλος Ε.Ο.Δ Το Κάστρο της Χίου ένας Χαμένος Παράδεσος | PDF | Εκτύπωση | E-mail

 

Leave a Reply