Η αρχαιολογική υπηρεσία απαντά για την τύχη της Σούδας με αφορμή το πρόσφατο άρθρο της ομάδας μας

Πηγή: Εφημερίδα Αλήθεια 

Προέχει η αποκατάσταση των χερσαίων τειχών του Κάστρου της Χίου κι αυτό γίνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Όλγα Βάσση, η οποία παραπέμπει σε επόμενο χρόνο -σε 10 με 15 χρόνια, όπως είπε χαρακτηριστικά- τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου στη “Σούδα”.

Με αφορμή την πρόσφατη παρέμβαση των μελών της ΕΟΔ το Κάστρο της Χίου, Λ. Γλύπτη και Μ. Δάντη, που ζητούν να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη περιοχή (που χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης) η «Αλήθεια» συνομίλησε με την κα Βάσση, θέλοντας να παρουσιάσει τα πλάνα της αρμόδιας υπηρεσίας.

Όπως είπε, το έργο για την αποκατάσταση των χερσαίων τειχών ξεκίνησε από το 2016, βρίσκεται στη 2η φάση του, που θα ολοκληρωθεί το 2022 με 2023 στο Πάνο Πορτέλο.

Παράλληλα αναζητείται χρηματοδότηση για το βορειότερο τμήμα (στη Σούδα), όντας βέβαιη ότι αυτό θα γίνει, μέσα στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ. Ήδη η υπηρεσία της έχει καταθέσει αίτημα στο Υπουργείο Πολιτισμού (το οποίο απάντησε αρνητικά, λόγω πολλών προτάσεων που έχει δεχθεί), όμως, όπως είπε, και πριν από 20 ημέρες το έθεσε ξανά η ίδια σε συνάντηση που είχε με την υπουργό Πολιτισμού, ενώ  υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και ενδιαφέροντος από τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου, Π. Μπουγδάνο, για πρόσβαση στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

Βέβαια η κα Βάσση ξεκαθάρισε ότι για την υπηρεσία της στην παρούσα φάση προέχουν οι επεμβάσεις στα τείχη  και στο αντέρεισμα που έχουν χτιστεί σπίτια επί της Καραολή και Δημητρίου  ενώ όσον αφορά τον περιβάλλοντα χώρο “έδειξε” προς την πλευρά του δήμου Χίου λέγοντας ότι, σε συνεργασία με την Εφορεία μπορεί να υπάρξει σχεδιασμός για ανάπλαση του χώρου. Σύμφωνα με την κα Βάσση εκείνοι επιθυμούν να διαμορφωθεί ένας χώρο αναψυχής και πρασίνου, στον οποίο π.χ. θα μπορούσε να ενταχθεί και ένας ποδηλατόδρομος.

Ξεκαθάρισε επίσης  ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου διαφωνεί με τη χρήση του χώρου για στάθμευση οχημάτων, λέγοντας ότι καταχρηστικά -όλα αυτά τα χρόνια- τον χρησιμοποιεί ο Δήμος.

Στο ερώτημα αν θα μπορούσε τμήμα του Κάστρου, που από τον 17ο αιώνα λειτουργεί ως χερσαίο μετά από μπάζωμα, να επανέλθει στην ενάλια μορφή του απάντησε ότι τίθεται το ζήτημα κατά καιρούς, σημείωσε ότι ακόμη κι αυτό θα μπορούσε να εξεταστεί, αλλά αφού ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις στα τείχη.