Ποια τα πλάνα για τον οικισμό του Κάστρου της Χίου;

Tο 2020 θα μπορούσε κάποιος να υπαινιχθεί ότι ήταν μία ζημιογόνα χρονιά για το Κάστρο της Χίου και του οικισμού του. Ήδη από το καλοκαίρι ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους του Κάστρου, αυτός της Άννας Κομνηνής, έκλεισε λόγω ενός ετοιμόρροπου κτιρίου. Τον Οκτώβριο ο μεγάλος σεισμός οδήγησε στην κατάρρευση άλλων ετοιμόρροπων κτιρίων, ενώ οι βροχοπτώσεις του Νοεμβρίου γκρέμισαν ένα μικρό σημείο των τειχών.

Όταν έκλεισε το καλοκαίρι ο δρόμος στην οδό Άννας Κομνηνής εντός του Κάστρου της Χίου – φωτογραφία politischios

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που ένας σεισμός προκαλούσε ζημιές στο Κάστρο της Χίου. Ο μεγάλος σεισμός του 1881 έφερε μεγάλες καταστροφές στον οικισμό, δίνοντας το έναυσμα για να ξανακτιστούν τα σπίτια στη βάση της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, η οποία ήταν όμως σαφώς επηρεασμένη από τη μικρασιατική. Έτσι, ξεπήδησαν πανέμορφα δείγματα διώροφων στενομέτωπων κτιρίων με ‘σαχνισί” στην πρόσοψη. Με την πάροδο του χρόνου και την εγκατάσταση των προσφύγων της Μικρά Ασίας, ο οικισμός συνέχιζε να αλλάζει όψη. Τα παραδοσιακά σοκάκια του με τους χαρακτηριστικούς μπαβέδες ασφαλτοστρώθηκαν, όπως και η κεντρική πλατεία (η οποία αποκαταστάθηκε μόλις το 2007), ενώ πολλά σπίτια εγκαταλείφθηκαν και παραδόθηκαν στην ανελέητη φθορά του χρόνου.

Όμως ο παραδοσιακός οικισμός του Κάστρου, με αδιάκοπη ανθρώπινη παρουσία από τους Ελληνιστικούς χρόνους ως σήμερα, παραμένει ζωντανός απαρτιζόμενος από 600 περίπου μόνιμους κατοίκους. Πολλοί επισκέπτες κάθε χρόνο, ντόπιοι και μη, εισέρχονται σε έναν από τους σημαντικότερους ιστορικούς χώρους της Χίου, τον οικισμό του Κάστρου της, για να γνωρίσουν την ιστορία και να λάβουν μια εικόνα του πολιτισμού του νησιού. 

Ποιος ο σχεδιασμός για το μέλλον του; Πώς γίνεται να είναι τόσο παρατημένος από τις αρχές του τόπου ένας κατά τα λοιπά ιστορικά πλουσιότατος, αλλά και κοινωνικοοικονομικά σημαντικότατος ιστός της πόλης της Χίου; Ποιο μέλλον επιφυλάσσεται για τον οικισμό του Κάστρου της Χίου;

Σήμερα ο οικισμός έχει αρκετά σπίτια που είναι ετοιμόρροπα. Φωτογραφία Γ. Αμέντα

Το περασμένο καλοκαίρι με περίσσια ικανοποιήση διαβάσαμε στα ΜΜΕ ότι ο αντιδήμαρχος Χίου θα ξεκινούσε από το φθινόπωρο να θέτει επί χάρτου τα σχέδια του Δήμου για τον οικισμό και το Κάστρο. Αυτά περιελάμβαναν πλακοστρώσεις των μισοασφαλτοστρωμένων σοκακιών, πλακόστρωτος περιμετρικά δρόμος για επισκεψιμότητα σε όλο το Κάστρο, νέες εισόδους που θα έθεταν νέες βάσεις στον οικισμό. Γεννιούνται εύλογα το ερώτημα, λοιπόν, σε ποιο σημείο βρίσκονται τα πλάνα αυτά που θα εξωραϊσουν τον οικισμό και θα βοηθήσουν στη διάσωση του; Πώς μπορεί να συμβάλει η αρχαιολογία στην προσπάθεια αυτή και οι άλλες τοπικές αρχές; Αυτά τα ερωτήματα χρίζουν απάντησης και οι απαντήσεις πρέπει να μετατραπούν σε πράξη.

Συντάχθηκε από την Μ.Ματθαίου, μέλος της Ε.Ο.Δ Το Κάστρο της Χίου ένας Χαμένος Παράδεισος

Leave a Reply