Η εκδρομή στο Κάστρο

paidiki matia
Η εθελοντική μας ομάδα την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου πραγματοποίησε περιήγηση στους μαθητές του Γυμνασίου Καρδαμύλων. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά, και γνώρισαν την “ιστορική καστροπολιτεία” όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η μαθήτρια Ευαγγελία Σαρρή, η οποία στο κείμενο που ακολουθεί, μας περιγράφει τις εντυπώσεις της από την περιήγηση.
 

Η εκδρομή στο Κάστρο – (από τη μαθήτρια Ευαγγελία Σαρρή)

Ήταν μια βροχερή μέρα όταν μπήκαμε στα λεωφορεία και αρχίσαμε την διαδρομή για το Κάστρο της Χίου.

Όταν φτάσαμε στο Κάστρο συναντήσαμε τους ξεναγούς μας. Αρχικά μας μίλησαν για την ιστορία του Κάστρου. Μας είπαν ότι ήταν αυθεντική βυζαντινή κατασκευή (9ος και 10ος αιώνας) που ενσωματώθηκε στο μετέπειτα γενοβέζικο Κάστρο, όπου λάμβαναν χώρα οι νευραλγικές λειτουργίες του διοικητικού κέντρου της Civita Chii.  Στη συνέχεια μας εξήγησαν ορισμένες από τις τεχνικές που είχαν αναπτύξει για να αντιμετωπίζουν τους εχθρούς σε περίπτωση εισβολής.

Αργότερα, καθώς διασχίζαμε τα στενά δρομάκια του Κάστρου, παρατηρήσαμε τα παλιά σπίτια που ακόμα κατοικούνται. Είδαμε επίσης το Μπαϊρακλή Τζαμί των Τούρκων, καθώς και ορισμένους τάφους τους. Στη συνέχεια πήγαμε σε ένα χώρο όπου έβλεπε στη θάλασσα. Μας είπαν ότι από κάτω μας υπήρχε ένας ολόκληρος κόσμος, όπως λαγούμια για τις μετακινήσεις των στρατιωτών και ειδικές θέσεις για την τοποθέτηση των κανονιών σε περίπτωση επίθεσης από τους εχθρούς. Στο τέλος της ξενάγησης μας πήγαν στα τουρκικά λουτρά, του 1ου αιώνα με τους σφαιρικούς θόλους, αλλά δυστυχώς ήταν κλειστά και δεν μπορέσαμε να τα δούμε εσωτερικά.

Λίγο πριν φύγουμε απολαύσαμε το φαγητό μας στην πόλη της Χίου και ξεκουραστήκαμε. Μετά από λίγη ώρα ήρθε το λεωφορείο για να μας πάει στο χωριό. Ήταν μια πολύ ωραία εκδρομή στο Κάστρο της Χίου, που θα μας μείνει αξέχαστη, γιατί μπόρεσα και είδα από κοντά της ιστορική καστροπολιτεία της οποίας την ύπαρξη αγνοούσα.

(από τη μαθήτρια Ευαγγελία Σαρρή) Written by Ευαγγελία Σαρρή – Μαθήτρια Γυμνασίου Καρδαμύλων

Η ομάδα μας θα ήθελε να ευχαριστήσει το διευθυντή του Γυμνασίου, Γεώργιο Κοντό για την παραχώρηση του κειμένου αλλά και να επικροτήσει την πρωτοβουλία του ίδιου και των καθηγητών με την ελπίδα να ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο μέλλον!

Leave a Reply