“Να σώσουμε το παρόν και να δρομολογήσουμε το μέλλον”, του Γεώργιου Αμέντα

Χίος 5/5/2020

“Να σώσουμε το παρόν και να δρομολογήσουμε το μέλλον”

Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, οι συζητήσεις όλων μας περιστρέφονται γύρω από τα δύο μεγάλα ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα και τις ζωές μας: Το μεταναστευτικό από τη μια και ο κορωνοϊός από την άλλη. Αναρωτιέμαι όμως αν οι σκέψεις μας έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν και λίγο παρακάτω. Φοβάμαι πως θα περάσουν όλα αυτά και δεν θα έχουμε θέμα συζήτησης.

                                                                Ο Δυτικός Προμαχώνας του Κάστρου της Χίου

Είναι αδήριτη η ανάγκη να αντικρίσουμε το αύριο κατάματα. Να προγραμματίσουμε, να ονειρευτούμε και προπάντων να οραματιστούμε την Χίο της επόμενης εικοσαετίας. Την Χίο που επιθυμούμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας.

Πολύς λόγος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για τα “ακατέργαστα διαμάντια” της Χίου. Ενδεικτικά αναφέρω μερικά όπως το Κάστρο, το REX, το κτήριο της Λαδής, τον Ναυτικό Όμιλο, το Τελωνείο και την παλιά ιχθυόσκαλα, το λιμάνι Μεστών, τον λιμένα της Χίου και τις κατά καιρούς προτάσεις που έχουν ακουστεί για να γίνει μαρίνα.

Ο βορειοδυτικός προμαχώνας στην περιοχή της Σούδας, με την μόνιμη συκιά φυτρωμένη πάνω του.

Σχέδια επί χάρτου για όλα τα παραπάνω έχουν χωρίς αμφιβολία γίνει πολλά, όμως σε γενικές γραμμές παρατηρείται μια στασιμότητα-αναβλητικότητα που πρέπει όσοι κατά καιρούς έχουν την τύχη της διοίκησης του νησιού στα χέρια τους να την υπερκεράσουν και να προχωρήσουν σε πραγματικές παρεμβάσεις που θα αλλάξουν άρδην το νησί μας.

Πρόσφατα έκανα μια βόλτα μέσα στο κάστρο. Τα συναισθήματα μου ανάμεικτα. Εκεί πέρασα όλα τα παιδικά μου χρόνια. Σήμερα το ζωντανό αυτό ιστορικό μνημείο γνωρίζει μεγάλη εγκατάλειψη με μικρές μόνο οάσεις ανάπτυξής. Πέριξ αυτού, στα τείχη του, έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες προσπάθειες κατά καιρούς αλλά ακόμα χρειάζεται πολύ δουλειά. Τα πίσω τείχη του, εκεί που έως πρότινος φιλοξενούνταν οι μετανάστες, χρειάζονται άμεση συντήρηση.

Τα βορειοδυτικά τείχη του Κάστρου όπου μέχρι πρότινος φιλοξενούνταν πρόσφυγες/μετανάστες χρειάζονται άμεση συντήρηση. Στο βάθος ο εντυπωσιακός προμαχώνας Αντόνιο Ζένο. 

Οπωσδήποτε χρειάζεται η έναρξη ενός δημόσιου διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ θεσμικών φορέων και κοινωνίας που θα μπορέσει να δρομολογήσει εξελίξεις και συγκεκριμένα αναπτυξιακά πλαίσια και χρονοδιαγράμματα.

Θα έλεγε κανείς ότι κάποιες από τις αναγκαίες παρεμβάσεις είναι οι ακόλουθες:

  1. Ανάπλαση, επισκευή και συντήρηση του τείχους του Κάστρου εκεί που μέχρι πρότινος φιλοξενούνταν οι μετανάστες/πρόσφυγες στην Σούδα. Η συντήρηση των τειχών είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί σε όλο το μήκος του κάστρου.
  2. Μετατροπή της Σούδας σε χώρο αναψυχής και πρασίνου με την δημιουργία πάρκου και αναψυκτήριου καθώς και ποδηλατόδρομου που θα διασχίζει περιμετρικά όλο το Κάστρο από την μια ως την άλλη του πλευρά.
  3. Άμεση έναρξη της μελέτης για την δημιουργία του περιφερειακού του Κάστρου για την ένωση του λιμανιού με την ιχθυόσκαλα. Παράλληλη κατασκευή χώρου πρασίνου και αναψυχής σε όλο το μήκος του νέου δρόμου.
  4. Πεζοδρόμηση για περίπατο σε όλο τον χώρο γύρω από το κάστρο και πρόβλεψη για χώρους πάρκινγκ πλησίον των νέων εγκαταστάσεων.
  5. Όσον αφορά το εσωτερικό του Κάστρου, θα πρέπει να δοθούν άτοκα ή επιδοτούμενα κατά 75 % δάνεια  στους ιδιοκτήτες των κατοικιών που θα θελήσουν να τα αναδιαμορφώσουν καθώς και σε όσους ιδιώτες επιλέξουν να επενδύσουν εντός αυτού. Αν δοθούν κίνητρα σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες (π.χ. νέα κέντρα εστίασης, τουριστικές μονάδες), η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μόνο ευοίωνη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
  6. Το όλο εγχείρημα, από τα πρώτα στάδια, θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας αλλά και μακροπρόθεσμα, θα μετατραπεί για τη Χίο σε μια ευκαιρία ανάπτυξης οικονομικής και πολιτιστικής. Μαζί με την περιοχή της φτώχειας Προκυμαίας, την ιχθυόσκαλα και τα Ταμπάκικα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα αλληλοσυνδεόμενο σύστημα οικονομικής εξέλιξης, ευρύτερου εκσυγχρονισμού και πολιτισμού.

Εντός του παραδοσιακού οικισμού του Κάστρου – 

Οπωσδήποτε μπορούμε να δημιουργήσουμε την δυνατότητα ώστε σύντομα να περάσουμε στην μετατροπή των ερήμων δρόμων του Κάστρου σε οδούς περιπάτου, ομορφιάς και ταξιδιού στον χρόνο.

Ετοιμόρροπα πανέμορφα παραδοσιακά σπίτια με ‘κιοσέδες’ εντός του οικισμού του Κάστρου.

Είναι ανάγκη να βάλουμε φρένο στις μίζερες σκέψεις και να ανοίξουμε δρόμους σε πιο αισιόδοξες προοπτικές. Σίγουρα τα προβλήματα είναι πολλά και πολλές φορές μοιάζουν με εξισώσεις για δυνατούς λύτες, όμως θεωρώ ότι ήρθε η ώρα όχι μόνο να σώσουμε το παρόν, αλλά και να δρομολογήσουμε το μέλλον…

Συντάχθηκε από τον Γεώργιο Ισ. Αμέντα

Φωτογραφικό υλικό: Γεώργιος Ισ. Αμέντας

Σπίτια στον παραδοσιακό οικισμό του Κάστρου

Η δεύτερη πύλη του Κάστρου, Επάνω Πορτέλο

Ο βόρειος προμαχώνας Αντόνιο Ζένο

Leave a Reply