Τα Πρωτοχρονιάτικα Καραβάκια!!!

Τα Πρωτοχρονιάτικα Καραβάκια είναι ένα έθιμο που αναβιώνει κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς. Ως ναυτικό νησί η Χίος, τιμά με αυτό τον τρόπο τους ναυτικούς της και τον Ελληνικό στόλο. Το γεγονός αυτό διαδραματίζεται στην κεντρική πλατεία “Βουνακίου” με πρωταγωνιστές ομάδες παιδιών από διάφορες συνοικίες και τα καραβάκια τους. Κάθε ομάδα εργάζεται μήνες πριν την παραμονή Πρωτοχρονιάς ώστε να κατασκευάσει ένα καραβάκι εμπορικό ή πολεμικό μήκους έως 5,5 μέτρα, το οποίο δεν υπολείπεται σε τίποτα ενός αληθινού πλοίου.

Πρωτοχρονιάτικο καραβάκι από τα παλιά...Πηγή: Παλαιές Φωτογραφίες Χίου

Πρωτοχρονιάτικο καραβάκι από τα παλιά…Πηγή: Παλαιές Φωτογραφίες Χίου

Το υλικό της κατασκευής τους είναι συνήθως μεταλλική λαμαρίνα και μαζί με την κατασκευή του καραβιού τα παιδιά της κάθε ομάδας ετοιμάζουν τα “παινέματα”. Πρόκειται για ποιήματα που μοιάζουν με κάλαντα και περιέχουν ευχές και σάτιρα της εποχής συνήθως για τα πολιτικά δρώμενα. Κάθε ομάδα, αποτελούμενη από τον καπετάνιο και το πλήρωμα, παρουσιάζει το καραβάκι της και αρχίζει να τραγουδά τα παινέματα. Η καλύτερη ομάδα βραβεύεται και έπειτα με το στολισμένο καραβάκι γυρίζει τις γειτονιές και γεμίζει την ατμόσφαιρα με τις γιορτινές μελωδίες της. (πηγήhttp://www.discoverchios.gr/el/protohroniatika-karabakia).

agiosgeorgios

Το φετινό καραβάκι ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, προστάτη του Κάστρου. Φωτογραφία Μαίρη Βερβέρη

agiosgeorgios2

Η συνοικία του Κάστρου της Χίου δηλώνει κάθε χρόνο το παρόν της στο έθιμο αυτό, με μεγάλη πάντα επιτυχία. Φέτος πρώτη θέση κατέλαβε το πλοίο «Άγιος Γεώργιος» του Κάστρου το οποίο ήταν αφιερωμένο στην ομώνυμη εκκλησία αλλά και στον αείμνηστο Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Λιαδή!

Σημασία έχει όμως η αγάπη, η ομαδικότητα και η συνέχιση αυτού του εθίμου!