Σκαλωσιές στα Χερσαία Τείχη του Κάστρου της Χίου!!!

Η καλή χρονιά από την αρχή φαίνεται!!! Έτσι και για το Κάστρο της Χίου μας, όπου οι πρώτες μέρες του 2017 βρήκαν τις σκαλωσιές να στήνονται στα χερσαία τείχη του για την πολυαναμενόμενη έναρξη των εργασιών ανάδειξης και αποκατάστασης των τειχών, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ. Το έργο έχει διάρκεια υλοποίησης 29 μήνες, με ημερομηνία ολοκλήρωσης του την 31η Δεκεμβρίου του 2018.

Η προτεινόμενη πράξη έχει ως κύρια συνιστώσα ήπιες αρχιτεκτονικές επεμβάσεις που θα αποκαταστήσουν και θα αναδείξουν τα χερσαία τείχη του μεσαιωνικού Κάστρου της Χίου που έχουν μέτωπο προς την πόλη και ειδικότερα από τον Προμαχώνα Α (περιοχή Porta Maggiore) έως και τον Προμαχώνα Γ (ο σημερινός κυκλικός σπασμένος προμαχώνας). Μετά το πέρας των εργασιών θα έχουν ανασχεθεί οι φθορές του μνημείου και το Κάστρο της Χίου θα αποτελέσει πόλο έλξης για κάθε επισκέπτη της πόλης. Συνοπτικά θα γίνουν εργασίες καθαρισμών, στερεώσεων, πληρώσεων ρωγμών, ενεμάτων, ανακτίσεων, αρμολογήσεων κ.α. Στην κεντρική πύλη του Κάστρου, Porta Maggiore θα γίνουν εργασίες συντήρησης, μετά την σύνταξη σχετικής μελέτης. Για την γνωστοποίηση του έργου στο κοινό θα διοργανωθεί Ημερίδα και θα τυπωθούν ενημερωτικό τεύχος και δίγλωσσο πολύπτυχο φυλλάδιο. 

Η εξέλιξη αυτή σίγουρα θα δώσει μία νέα πνοή στην Καστροπολιτεία του νησιού, με την ευχή ότι θα συνεχιστεί με περισσότερα έργα ανάδειξης και αποκατάστασης του μνημείου και του οικισμού του. 

kastroteixi

Φωτογραφία Εφημερίδα Πολίτης

Leave a Reply