Καλή Χρονιά σε όλους αλλά και στο Κάστρο της Χίου μας!!!
«Το Κάστρο της Χίου με τα μάτια της ομάδας μας: Από το τότε στο σήμερα»
Πάντα πίστευα ότι η Εθελοντική Ομάδα Δράσης (Ε.Ο.Δ.) «Το Κάστρο της Χίου ένας Χαμένος Παράδεισος» έχει ένα ιδιαίτερο χάρισμα, ένα σχεδόν μυστηριακό πεπρωμένο που είναι σύμφυτο με το μοναδικό λόγο δημιουργίας της. Η ομάδα αυτή πρωτοσυστάθηκε μόλις το 2010 από μία χούφτα νεαρών κυρίως παιδιών, αγνώστων μεταξύ τους. Αυτό κατέστη δυνατό μέσα από μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, αυτήν του «φατσοβιβλίου». Εκεί, στον απροδιόριστο γεωγραφικά χώρο της συγκεκριμένης διαδικτυακής σελίδας ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις για το παρόν και το μέλλον του Κάστρου, οι οποίες με τη σειρά τους έδωσαν την ευκαιρία για να αποφασιστεί η πρώτη αυτοπρόσωπη συνάντηση. Μία συνάντηση που διόλου επιτηδευμένα, αλλά οσάν ευλογημένα, καθορίστηκε ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Κάστρου. Μία συνάντηση στην οποία ανάβλυσε ο ενθουσιώδης αυθορμητισμός, ο οποίος υποκινήθηκε από μία και μόνο κινητήριο αρχή: το όραμα, την αγάπη και τη φιλοδοξία να παραδώσουμε στον τόπο μας ένα καλύτερο αύριο. Αυτή η αρχή στάθηκε ο θεμελιώδης λίθος της ομάδας αυτής.
Τα μέλη αυτά πέτυχαν το ακατόρθωτο. Δημιούργησαν ένα σύλλογο με αγνά κίνητρα. Έστρεψαν το ενδιαφέρον του κόσμου και των τοπικών αρχών στο εν πολλοίς ξεχασμένο (αν και καθ’ όλα προσδιοριστικό της εικόνας και της ιστορίας του νησιού) Κάστρο μέσα από τις δράσεις τους. Πέτυχαν να γίνει γνωστή η ιστορία και η σημασία του μνημείου αυτού μέσα από τα άρθρα τους. Αποτέλεσαν με τον πλέον ατόφιο τρόπο υποδείγματα Εθελοντισμού και συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάδειξη της κοινωνικής και εθνικής του σημασίας στο νησί μας. Σωρευτικά, στα χρόνια που πέρασαν, κατόρθωσαν να γίνουν φίλοι, να μοιραστούν όνειρα, προσδοκίες, απογοητεύσεις αλλά και πείσμα ότι θα καταφέρουν τον σκοπό τους. Από τότε η ομάδα αυτή εμπλουτίστηκε με της καλύτερης ποιότητας μέλη. Για μένα προσωπικά, τα παιδιά αυτά, πέτυχαν τα ανέλπιστα!
Η πιο πάνω είναι η πορεία και η ταυτότητα της Εθελοντικής μας ομάδας. Σε καμιά περίπτωση δεν υπάγεται η ομάδα αυτή στις απρόσωπες μεν, δεικτικές δε, περιγραφές (οι οποίες είναι όμως δυνατόν ο κάθε αναγνώστης να τις αποδώσει στην ομάδα μας) που διάβασα πρόσφατα σε ένα δημοσιεύμα καταξιωμένου και αγαπητού ανθρώπου της αρχαιολογικής επιστημονικής κοινότητας. Περιγραφές που θέλουν την ομάδα/ες που δημιουργήθηκε/αν μετά από το υποτιθέμενο έναυσμα που έδωσε μια ημερίδα του 2009 να χειραγώγηθηκε πολιτικά για κάποιο διάστημα αφήνοντας ευτυχώς ανεπηρέαστη την πρόοδο των έργων που συντελούντο εκείνη την εποχή στο Κάστρο. Τα γραφόμενα αυτά, στο μέτρο που απευθύνονται σε μας, είναι απαράδεκτα, αγνοούντο μη κομματικοποιημένο χαρακτήρα της ομάδας, μας πληγώνουν, αλλά και μας πεισμώνουν ακόμη περισσότερο για να συνεχίσουμε απαρασάλευτα το στόχο μας: Τη διάσωση και ανάδειξη του Κάστρου της Χίου και του ζωντανού οικισμού του.
Με ένα σύντομο φωτογραφικό ταξίδι λοιπόν υποδέχεται η ομάδα μας ελπιδοφόρα το 2016! Ένα ταξίδι που ανατρέχει από το τότε στο σήμερα. Εμείς, απλά νιώθουμε τόσο τυχεροί που ήμασταν εκεί!!!!Εσείς;

Η τάφρος στο νότιο τμήμα του Κάστρου. Αυτοκίνητα και λακκούβες συνέθεταν το σκηνικό. Το έργο της ανάπλασης της τάφρου παραδόθηκε το 2013!!

Οι εργασίες ανάπλασης του αύλειου χώρου της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου του Μώλου ξεκίνησαν τέλη Νοεμβρίου 2015 μέσα στα πλαίσια των Αστικών Προγραμμάτων.

Η κεντρική πύλη του Κάστρου, Porta Maggiore πλαισιωνόταν από τοξωτό γεφύρι το οποίο ήρθε στην επιφάνεια και συντηρήθηκε.

Τα Οθωμανικά λουτρά του Κάστρου το 2002 περίπου, έπειτα κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης και τέλος στην τελική τους μορφή το 2013. Ένα κόσμημα για το Κάστρο και το νησί.

Τόσο η Σκοτεινή Φυλακή, όσο και το Παλατάκι Ιουστινιάνι άνοιξαν τα τελευταία δύο χρόνια για το κοινό.
Συντάχθηκε από την Μ. Ματθαίου, μέλος Ε.Ο.Δ Το Κάστρο της Χίου ένας Χαμένος Παράδεισος