«Με Σύντροφο τον Εθελοντισμό»

Την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015 και ώρα 8 μ.μ. η Εθελοντική Ομάδα Δράσης «Το Κάστρο της Χίου: ‘Ένας Χαμένος Παράδεισος» όπως κάθε χρόνο πραγματοποίησε με επιτυχία εθελοντικό καθαρισμό στην βορειοδυτική παραλία παραπλεύρως του επιθαλάσσιου τείχους του Κάστρου της Χίου.

Εθελοντές καθαρίζουν την παραλία του Κάστρου, δυσαρεστημένοι από την αποκαρδιωτική εικόνα της.

Η βορειοδυτική παραλία του Φρουρίου μας πρόκειται για μια ξεχωριστή παραλία, αν αναλογιστεί κανείς την μοναδικότητα της τοποθεσίας της. Βρίσκεται επί του επιθαλάσσιου τείχους του Κάστρου ακριβώς κάτω από το τείχος. Με σύμμαχο την καλή διάθεση, την ομαδικότητα και την συνεργασία ξεκινήσαμε το καθαρισμό. Δυστυχώς το τοπίο που αντικρίσαμε ήταν αποκαρδιωτικό. Δεκάδες σκουπίδια  διάσπαρτα σε όλη την παραλία. Έπειτα από αρκετή ώρα δουλειάς καταφέραμε και καθαρίσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε την ακτή.

Σακούλες γεμάτες σκουπίδια από τον καθαρισμό...

Σακούλες γεμάτες σκουπίδια από τον καθαρισμό…

Λίγα Λόγια για την έλλειψη οικολογικής συνείδησης

Όπως ανέφερα παραπάνω, το τοπίο που αντικρίσαμε στην παραλία ήταν παραπάνω από απαράδεκτο. Δεκάδες σκουπίδια παντός τύπου (μπουκάλια, γυαλιά, τσιγάρα, ρούχα, υποδήματα κ.α.) είχαν κατακλύσει την μοναδική αυτή παραλία καθιστώντας την από πηγή και τόπο ηρεμίας και κάλλους σε σκουπιδότοπο και εστία μολύνσεως.

Τόσο στην παραλία όσο και περιμετρικά της τάφρους τα σκουπίδια ήταν πολλά...

Τόσο η παραλία όσο και περιμετρικά της τάφρους τα σκουπίδια ήταν πολλά…

Μέσα από το βήμα που μας προσφέρεται κάνουμε έκκληση αρχικά σε όλους τους πολίτες που επισκέπτονται την συγκεκριμένη παραλία και κάθε παραλία να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς τη συγκομιδή των προσωπικών απορριμμάτων τους. Η Χιώτική κοινωνία είναι από τις τυχερές που ζει και αναπνέει πάνω σε ένα νησί με τόσα λαμπερά κοσμήματα  όπως οι παραλίες του νησιού μας! Είναι ντροπή όλων μας να μη σεβόμαστε και να μην προσέχουμε ένα απ τα δώρα του νησιού μας όπως τις παραλίες μας!

φωτογραφία 2 (3)

Οι Εθελοντές του Κάστρου της Χίου!!!

Επιπρόσθετα, θα ήθελα να κάνω έκκληση στις αρχές ως προς τον συστηματικό καθαρισμό των παραλιών, την φροντίδα και την συντήρηση τους. Μόνο θλίψη προκαλούν εικόνες σαν και αυτές και είναι στο χέρι όλων μας να αλλάξουμε αυτές  τις  εικόνες μέσα από δράσεις είτε ατομικές είτε ομαδικές με σύντροφο τον σεβασμό και την αγάπη για το περιβάλλον.

Συντάχθηκε από τον/την Πόπη Δημίδου, μέλος Ε.Ο.Δ Το Κάστρο της Χίου ένας Χαμένος Παράδεισος

Leave a Reply