Η Συνέντευξη Τύπου της ομάδας μας στα Μ.Μ.Ε 21/01/2014

kastro_hioy

Την αντιμετώπιση του Κάστρου ως ζωντανό οικισμό, σε συνέντευξη που παρέθεσαν στα τοπικά ΜΜΕ, με αφορμή την κατάρρευση του οικόσημου του Ιουστινιάνη, η Αριστούλα Σαρρή και η Γιασεμή Μονιού.

Όπως είπαν εδώ και πέντε χρόνια ακούν για το τεχνικό πρόγραμμα, ωστόσο έργα δεν έχουν γίνει….. Παράλληλα εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις μεγάλες ζημιές στον δυτικό προμαχώνα.

«Το κάστρο είναι ζωντανός οικισμός.  Το σημαντικότερο κομμάτι του είναι ο κόσμος που ζει μέσα σε αυτό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά», ανέφεραν, επισημαίνοντας ότι η συντήρηση και αξιοποίησή του θα προσέλκυε τουρίστες και θα συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού.

Πηγή: http://kounoupi.gr/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/binteo-kroyoyn-ton-kodona-toy-kindynoy-gia-kastro

*******************************************************************************

Το Κάστρο είναι ζωντανό  κι αυτό είναι που το διαφοροποιεί από όλα τα άλλα Κάστρα της Ελλάδας. Είναι ολόκληρος οικισμός, υπάρχουν σπίτια μέσα του, άνθρωποι που δραστηριοποιούνται. Αυτός όλους και την ποιότητα ζωής τους πρέπει να προσέξουμε όπως και την κατάσταση του μνημείου.

Τα παραπάνω αποτέλεσαν  την παραίνεση των μελών της Εθελοντικής Ομάδας «Το Κάστρο της Χίου ένας χαμένος παράδεισος» που χθες απέναντι από τον Δυτικό Προμαχώνα έδωσαν συνέντευξη τύπου μιλώντας για τι άλλο, για το Κάστρο και τα προβλήματα του.

Προσπαθώντας ίσως να κατευνάσουν κάποιες αντιδράσεις προερχόμενες από υπηρεσιακούς ή θεσμικούς παράγοντες, χωρίς να θέλουν να τους κατονομάσουν οι εθελοντές του Κάστρου η Αριστέα Σαρρή και η Γιασεμή Μονιού υποστήριξαν πως αφορμή για τη συνέντευξη ήταν η πτώση του οικόσημου του Ιουστινιάνη και ο κίνδυνος που υπάρχει για τον Δυτικό Προμαχώνα. «Δεν είμαστε ούτε ειδικοί, ούτε μελέτες έχουμε στα χέρια μας. Εκείνο που ξέρουμε, είναι αυτό  που καθημερινά βλέπουμε και ζούμε. Το Κάστρο χρειάζεται τη φροντίδα μας, όλων των πολιτών αλλά και της πολιτείας»είπαν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα αναφέρθηκαν στα διάφορα έργα που κατά καιρούς έχουν γίνει όπως η ανάπλαση της τάφρου και  τα οθωμανικά λουτρά. Και αυτά τα έργα όμως,  σημείωσαν πως γίνονται αποσπασματικά, χωρίς να συνδέονται με τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό του Κάστρου. «Έγινα τα οθωμανικά λουτρά, όμως είναι κλειστά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα έντυπο ενημερωτικό υλικό για τον επισκέπτη σημείωσαν».

Οι ίδιες υποστήριξαν πως το Κάστρο δεν έχει ανάγκη από προεκλογικές δεσμεύσει αλλά από το πραγματικό ενδιαφέρον όλων μας , απλών πολιτών, θεσμικών και υπηρεσικών παραγόντων.

Πηγή: http://www.politischios.gr/koinonia/ena-zontano-mnimeio-thelei-syneheia-frontida-binteo

Leave a Reply