Επικαιρότητα

Αναβίωση του εθίμου του Άη Γιάννη του Φανιστή – Ανάβουμε Ξανά Φωτιές στις Γειτονιές του Κάστρου της Χίου!!!

  Έπειτα από δύο χρόνια απουσίας εξαιτίας την πανδημίας, αναβιώνουμε το έθιμο του Αγίου Γιαννιού του Φανιστή. Η Ε.Ο.Δ «Το Κάστρο της Χίου  Ένας Χαμένος  Παράδεισος», σε συνεργασία με την μπάντα του Brasilionico Grupo Percussivo, σας προσκαλούν  την   Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022 και ώρα 20.30 στην κεντρική πύλη του Κάστρου, Πόρτα Μαγγιόρε  για να αναβιώσουμε ξανά μαζί το έθιμο του Αγίου Γιαννιού ... Read More »

Τέτοιες εικόνες μόνο ντροπή μας κάνουν να αισθανόμαστε…

Αναδημοσίευση από Politischios Πότε θα τελειώνουμε με αυτούς τους κάφρους; “Στην αρχή ήταν το κάθε τοιχίο στους δρόμους του νησιού, στη συνέχεια οι χιλιάδες πινακίδες σήμανσης από την πόλη της Χίου μέχρι και το τελευταίο χωριό και τώρα φθάσαμε στο σημείο της βεβήλωσης του Κάστρου της Χίου. Οι ανεγκέφαλοι, ανιστόρητοι, απαίδευτοι κάφροι, θεώρησαν ότι το ιστορικό Κάστρο της Χίου, από ... Read More »

Ένα ενδιαφέρον οδοιπορικό στην οδό Αγίου Γεωργίου Φρουρίου, ίσως την αρχαιότερη της πόλης…

Από την ένθετη εκπομπή “Φτου και βγαίνω” της ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV Ένα πολύ ενδιαφέρον οδοιπορικό στην αρχαιότερη ίσως οδό της πόλης της Χίου. Η οδός, αφιερωμένη στον προστάτη άγιο του Κάστρου, τον Άγιο Γεώργιο, ενώνει την κεντρική πλατεία του Φρουρίου με το επιθαλάσσιο τείχος. Read More »

Διαφωνούν με την επίστρωση 3Α στην τάφρο του Κάστρου οι περίοικοι

“Σε εξέλιξη είναι από το Δήμο της Χίου εργασίες για την επίστρωση των δημοτικών χώρων στάθμευσης με 3Α προκειμένου να καλυφτούν οι λακκούβες και να διευκολυνθούν οι οδηγοί. Οι εργασίες πραγματοποιούνται σε όλα τα παρκινγκ του Δήμου, με εξαίρεση το παρκινγκ στην τάφρο του Κάστρου, όπου οι περίοικοι διαφωνούν με την επίστρωση, υποστηρίζοντας ότι εφόσον στρωθεί με χώμα οι οδηγοί ... Read More »

Το Κάστρο της Χίου ως Ζώνη Δημιουργικής Οικονομίας και Βιώσιμης Διαχείρισης Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Αναδημοσίευση από τον https://www.politischios.gr/parembaseis/to-kastro-tes-khiou-os-zone-demiourgikes-oikonomias-kai-biosimes-diakheirises-mnemeion-politistikes-kleronomias 1. Εισαγωγή Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί ο διάλογος και δρομολογούνται ήδη δράσεις, για την αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου της πόλης της Χίου, κυρίως μέσω της προσπάθειας αναβάθμισης των υποδομών εξυπηρέτησης της κίνησης και της ψυχαγωγίας των πολιτών και των επισκεπτών, με βασικό σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη συνολική αναβάθμιση της εικόνας της ... Read More »

Καστροποδηλατάδα!!! 27 Απριλίου 2022! Σας περιμένουμε να γνωρίσουμε από κοντά τις γειτονιές του Κάστρου…

  Η Ε.Ο. Δ « Το Κάστρο της Χίου, Ένας Χαμένος Παράδεισος» διοργανώνει  ΚΑΣΤΡΟΠΟΔΗΛΑΤΑΔΑ Τετάρτη 27 Απριλίου 2022 και ώρα 18.00 το απόγευμα Ελάτε να ποδηλατήσουμε στο Κ-Άστρο της πόλης μας, σεργιανίζοντας στις παραδοσιακές γειτονιές του και γνωρίζοντας τα ιστορικά του μνημεία!  Σημείο συνάντησης: Porta Maggiore (Κεντρική Πύλη Κάστρου Χίου) Περισσότερες πληροφορίες: – Οι συμμετέχοντες της ποδηλατάδας θα πρέπει να φέρουν ... Read More »

Άρθρο της Αγγελικής Κωνσταντίνου στον Αστραπάρη: Τον περιφερειακό του Κάστρου “ξεθάβει” ο Καλογεράκης

Σε άρθρο της Αγγελικής Κωνσταντίνου που έχει δημοσιευθεί στον Αστραπάρη αναφέρει: “Το λιγότερο άστοχη μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την επιλογή του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Χίου να ξεθάψει από τα συρτάρια του τον περιβόητο δρόμο περιφερειακά του Κάστρου και να φέρει το θέμα προς συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εφήβων! Με τους μαθητές στα κάγκελα από τις απανωτές αλλαγές ... Read More »

Περιοδική έκθεση στο Παλατάκι Ιουστινιάνι: Από την Ισπανία στη Χίο. Τα αγγεία της κιστέρνας στη Νέα Μονή Χίου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου παρουσιάζει τη νέα περιοδική έκθεση  «Από την Ισπανία στη Χίο. Τα αγγεία της κινστέρνας στη Νέα Μονή» στο Παλάτι Ιουστινιάνι στο Κάστρο της Χίου. Στην έκθεση αποκαλύπτεται στο κοινό  ένα μυστικό καλά κρυμμένο για πολλά χρόνια  στο δώμα της  κινστέρνας της Νέας Μονής, το οποίο ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των αναστηλωτικών εργασιών  που πραγματοποιήθηκαν ... Read More »

Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά στο Κάστρο των Χριστουγέννων

Η Ε.Ο.Δ Το Κάστρο της Χίου ένας Χαμένος Παράδεισος, σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική Δήμου Χίου, τη Χορωδία Χίου και το Τμήμα Προετοιμασίας Χορωδίας Φιλαρμονικής Δήμου Χίου, σας προσκαλούν σε μία ξεχωριστή μουσική βραδιά στις γειτονιές του Κάστρου της Χίου. Ελάτε με τα φαναράκια σας να περπατήσουμε στα σοκάκια του Κάστρου σε μια κατανυχτική βραδιά με χριστουγεννιάτικες μελωδίες, το Σάββατο ... Read More »

Σύνθετο και πολύπλοκο έργο η αναστήλωση των τειχών του Κάστρου!

Πηγή: www.alithia.gr Αλλάζει σιγά – σιγά η όψη του τείχους στο Κάστρο καθώς το έργο της αναστήλωσης προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, δίνοντας μια διαφορετική εικόνα στο μεγαλύτερο  οχυρό της Χίου. Οι εργασίες είναι σύνθετες και πολύπλοκες, όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ, με αρκετές ιδιαιτερότητες που δύσκολα όποιος δεν διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις μπορεί να καταλάβει. Συμφώνα με την προϊστάμενη της Εφορείας ... Read More »