Το Κάστρο με τα Μάτια μας

Ο Μεγάλος Καστροπερίπατος της Χίου

Στη βόρεια πλευρά του λιμανιού της Χίου, το Κάστρο της ξεπροβάλλει περήφανο. Κτισμένο στην ίδια θέση από τους ελληνιστικούς χρόνους, το Κάστρο ήταν αυτό που προστάτευε την πρωτεύουσα του νησιού. Όχι μόνο δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ, αλλά στο εσωτερικό του επιβιώνει μέχρι και σήμερα ολοζώντανος παραδοσιακός οικισμός με περίπου 600 κατοίκους. Το Κάστρο της Χίου μπορεί να μην εγκαταλείφθηκε ποτέ, αλλά ... Read More »

Πρώην Ξενοδοχείο Απόλλων: ιδανικός χώρος πληροφόρησης για το Κάστρο της Χίου

Στην πλατεία του Κάστρου, ανάμεσα στην αρχή των οδών Μπεν Ζαχαρίου και Αγίου Γεωργίου, δεσπόζει ένα ιδιαίτερο κτίσμα, το οποίο στις μέρες μας είναι γνωστό με την ονομασία «Πρώην Ξενοδοχείο Απόλλων». Το Κάστρο της Χίου όταν πέρασε στα χέρια των Οθωμανών, χρησιμοποιήθηκε εξ’ ολοκλήρου ως ο πλεόν ενδεδειγμένος, λόγω της προστασίας που παρείχαν τα τείχη, χώρος για να κατοικήσουν. Έτσι, ... Read More »

Πρόταση ανάδειξης της πλατείας του Κάστρου με βάση τη φυσιογνωμία της

Η πλατεία Φρουρίου αποτελούσε ανέκαθεν την κεντρική πλατεία του Κάστρου της Χίου, τουλάχιστον από τους Γενουατικούς χρόνους μέχρι και σήμερα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν σχέδια για το πώς ήταν η εμφάνιση της τότε και ποιες αλλαγές συντελέστηκαν κατά τους επόμενους αιώνες. Ωστόσο, κανείς μπορεί να ανατρέξει στα στοιχεία που υπάρχουν αναφορικά με τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία από τον περασμένο ... Read More »

Το Κάστρο με τη ματιά του Κ. Σιδηρόπουλου

Επισκέφθηκα το νησί για πρώτη φορά το 2010, καλοκαίρι, η κόρη μου εγκαταστάθηκε εδώ, σε μία μοναδική τοποθεσία με απεριόριστη ορατότητα στην πόλη και στην απέναντι ακτή. Στο τέλος Αυγούστου πήραμε το αεροπλάνο μαζί με την σύζυγο μου και προσγειωθήκαμε στην μυροβόλο Χίο μας. Εδώ έμενε η αδελφή της γιαγιάς μου, η Ευθαλία Μαβίδου, 1935-1950. Φθάσαμε στο σπίτι και μετά ... Read More »

Η έλλειψη σήμανσης και πληροφόρησης υποβαθμίζει το μνημείο του Κάστρου

Το Κάστρο της Χίου δεσπόζει στα βόρεια του κεντρικού λιμένα του νησιού. Τα ψηλά τείχη και οι εντυπωσιακοί προμαχώνες του προτάσσουν την κυρίαρχη παρουσία τους ανά τους αιώνες. Ένας ολοζώντανος οικισμός περικλείεται στο εσωτερικό του, δρομάκια-λαβύρινθοι, παραδοσιακές οικίες, μνημεία βυζαντινής, γενουατικής και οθωμανικής κατασκευής. Το περσινό καλοκαίρι, με αφορμή προσωπική εκδήλωση στο νησί, επισκέπτες προερχόμενοι από τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο ... Read More »

Οι Προμαχώνες του Κάστρου της Χίου – Μέρος Ά

Τα τείχη του Κάστρου της Χίου σχηματίζουν ένα ακανόνιστο πεντάγωνο, όπου σε αυτό δεσπόζουν οχτώ διαφορετικού σχήματος και μεγέθους προμαχώνες (δηλ. το προεξέχον τμήμα του τείχους). Αρκετοί από τους προμαχώνες αυτούς σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ άλλοι όχι. Οι προμαχώνες διαφέρουν μεταξύ τους λόγω της σημαντικότητας και ιδιαιτερότητας του γεωγραφικού σημείου των τειχών το οποίο καλούνταν να προστατεύσουν (π.χ. ... Read More »

Ευπρεπισμός του παραδοσιακού οικισμού του Κάστρου – Είναι εφικτός;

Ο παραδοσιακός ιστορικός οικισμός του Κάστρου της Χίου θα έπρεπε να είναι ένα κόσμημα για τη Χίο του σήμερα! Πρόκειται για τον περίκλειστο από τα τείχη του Κάστρου της Χίου οικισμό που μέσα του είναι γραμμένη όλη η ιστορία του νησιού. Τον οικισμό με τα όμορφα στενομέτωπα σπίτια και τους παραδοσιακούς κιοσέδες, τα στενά δρομάκια που αναμειγνύονται με τα αρχαία ... Read More »

Η πρώτη ολοκληρωμένη αποκατάσταση μέρους των χερσαίων τειχών του Κάστρου της Χίου

Είναι γεγονός!!!! Οι σκαλωσιές έφυγαν σε μέρος του χερσαίου νοτιοδυτικού τείχους του Κάστρου της Χίου και αυτό παίρνει μία νέα μορφή!!!! Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους!       Read More »

Αλλαγές στη χρήση της πλατείας του Κάστρου της Χίου κατά τον 20ο αιώνα

Η σημερινή  πλατεία του Κάστρου της Χίου φαίνεται να είναι τμήμα της πλατείας όπου υπήρχε στον ευρύτερο αυτό χώρο επί Γενουατών.  Η κύρια είσοδος της πλατείας ήταν η Θαλασσινή Πύλη όπου συναθροίζονταν οι έμποροι για να πουλήσουν τα εμπορεύματα τους. Επί Τουρκοκρατίας, η Θαλασσινή Πύλη σφραγίστηκε και η είσοδος στην πλατεία γινόταν από την Πόρτα Μαγγιόρε. Ο Ad. Testevuide, στα ... Read More »

Το Κάστρο της Χίου με τα μάτια των επισκεπτών!

Aν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει, λέει μία πολύ γνωστή παροιμία. Και εμείς το ίδιο πιστεύτουμε και νιώθουμε για το Κάστρο της Χίου μας και το παινεύουμε και το αγαπάμε ως το ομορφότερο, το καλύτερο, το σημαντικότερο. Πολλές φορές όμως, αναρωτηθήκαμε ποια είναι η γνώμη των ‘άλλων’ γι αυτό το μνημείο που εμείς τόσο πολύ ... Read More »