Το Κάστρο με τα Μάτια μας

Οι άγνωστες Κρήνες του Κάστρου της Χίου

Screen Shot 2017-11-04 at 10.10.41 AM

Το νερό, ειδικά το πόσιμο, αποτελεί ζωτικό αγαθό επιβίωσης και ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε χώρους που η απομόνωσή τους ήταν πιθανή, επιβεβλημένη ή και επιθυμητή. Συνεπώς, η ύπαρξη πόσιμου νερού σε ένα Κάστρο ήταν ζωτικής σημασίας και φυσικά το Κάστρο της Χίου δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Πιθανόν να είναι ακριβώς αυτός και ο λόγος για τον οποίο, παρ’ όλες τις αλλαγές ... Read More »

Καστροπερίπατος υπό το Φως της ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ – Δευτέρα 7 Αυγούστου και ώρα 21.00 μ.μ

chioscastle

Καστροπερίπατος υπό το Φως της ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ   Η Ε.Ο.Δ Το Κάστρο της Χίου «Ένας Χαμένος Παράδεισος» στα πλαίσια προγραμματισμένων δράσεων για την ανάδειξη του μνημείου και του οικισμού του Κάστρου της Χίου, σας προσκαλεί σε Καστροπερίπατο υπό το Φως της Πανσελήνου. Ημέρα: 7 Αυγούστου 2017 Ώρα: 21.00 μ.μ Σημείο συνάντησης: Πύλη Porta Maggiore (πίσω από το Δημαρχείο)   Είσοδος Ελεύθερη ... Read More »

Στο επιθαλάσσιο τείχος του Κάστρου της Χίου επί γερμανικής κατοχής…

φωτογραφία.PNG

Μία άκρως ενδιαφέρουσα φωτογραφία ανέβηκε σε ομάδα του διαδικτύου, απεικονίζοντας γερμανικό πυροβολείο μαζί με πέντε Γερμανούς στρατιώτες πάνω στο επιθαλάσσιο τείχος του Κάστρου της Χίου. Από τη φωτογραφία γίνεται αντιληπτό ότι ο ένας εξ’ αυτών παρατηρεί τη θαλάσσια περιοχή του Στενού της Χίου, ενώ οι υπόλοιποι φαίνεται να επιδίδονται σε κάποια ίσως χαλαρή συζήτηση. Επακόλουθο ήταν η φωτογραφία να αποτελέσει το έναυσμα για να ... Read More »

Λιθογραφίες του Αγήνωρος Αστεριάδη, Κάστρο Χίου 1939

pjimage-6

Λιθογραφίες του Αγήνωρος Αστεριάδη από το λεύκωμα ‘Χίος’, Αθήναι 1939, είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε σε σχετική ανάρτηση του Π. Καρδασιλάρη σε ομάδα στο φατσοβιβλίο. Με τη σειρά μας προβάλλουμε τις λιθογραφίες αυτές που σχετίζονται με το Κάστρο της Χίου και τις αντιπαραβάλλουμε με σημερινές φωτογραφίες.     Αγήνωρ Αστεριάδης ”Ο Αγ. Αστεριάδης γεννήθηκε στη Λάρισα το Δεκέμβρη του 1898. ... Read More »

Η βομβάρδα του Κάστρου της Χίου και η τύχη των κανονιών του…

Κανονάκι επί του Νότιου Προμαχώνα στραμμένο προς το λιμάνι της Χίου Φωτογραφία, Βερβέρη Μαίρη

Πίσω από το σημερινό Τελωνείο, στην οδό Λάδης, ο κάθε περαστικός συναντάει τον εξωτερικά διατηρημένο Νότιο Προμαχώνα του Κάστρου της Χίου. Εκεί, στις επάλξεις του, γενιές Χιωτών αντικρίζουν να ξεπροβάλει ένα ομολογουμένως χιλιοφωτογραφημένο κανονάκι (βομβάρδα). Ένα ερώτημα όμως που εύλογα προκύπτει στον υποψιασμένο παρατηρητή, είναι το Πώς βρέθηκε αυτό το είδος κανονιού πάνω στον Προμαχώνα, αλλά και Πού βρίσκονται τα ... Read More »

Η χρήση της κεντρικής πύλης του Κάστρου, Porta Maggiore, κατά τον 20ο αιώνα…

screen-shot-2016-11-06-at-4-02-20-pm

—Η Porta Maggiore ανέκαθεν αποτελούσε την μεγαλύτερη και πιο σημαντική Πύλη του Κάστρου της Χίου. Αυτό δεν άλλαξε ούτε και στα νεότερα χρόνια και έτσι, κατά τον 20o αιώνα η πύλη διαδραμάτισε το δικό της ρόλο στο ρου της ιστορίας του Κάστρου και του νησιού. —Μετά την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς η κεντρική πύλη του Κάστρου εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως ... Read More »

Ο φρουρός του λιμανιού της Χίου και της Πόρτα Μαγγιόρε: ο Νότιος Προμαχώνας του Κάστρου της Χίου

Ο Νότιος Προμαχώνας στις μέρες μας. Φωτογραφία Π. Χατζηδάκη

Προμαχώνας του Αγίου Γεωργίου ή Νότιος Προμαχώνας ή Προμαχώνας Τελετών ή Μεγάλος Προμαχώνας. Με αυτές τις ονομασίες απαντάται στη σχετική βιβλιογραφία έναν από τους σπουδαιότερους προμαχώνες του Κάστρου της Χίου. Βρίσκεται 15 περίπου μέτρα δεξιά της κεντρικής πύλης Πόρτα Μαγγιόρε και ρόλος του ήταν να προστατεύει τόσο την πύλη, όσο και το λιμάνι του νησιού. Επί Γενουατών, ο προμαχώνας αυτός ... Read More »

Επιθαλάσσιο Τείχος: Στολίδι για το Κάστρο

7urQkG4hXBolqOST2wMiEK5HpCmI1j9N

Πολύ σημαντικό τμήμα των οχυρώσεων αποτελεί το επιθαλάσσιο τείχος, αφού αυτό προσδίδει στο Κάστρο το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό φρουριακού συγκροτήματος που βρέχεται από θάλασσα. Το τείχος αυτό, που βρίσκεται στη βορειο-ανατολική πλευρά του Κάστρου, χωρίζεται σε εσωτερικό επιθαλάσσιο και σε εξωτερικό επιθαλάσσιο. Οι εργασίες αναστήλωσης του εξωτερικού επιθαλάσσιου ολοκληρώθηκαν το 2001, ενώ στο εσωτερικό επιθαλάσσιο τείχος βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι πρόσφατες ... Read More »

Κάστρο Χίου: και Μετά τι;

1111111111111111111111

Κάθε έργο που πραγματοποιείται στο Κάστρο της Χίου μας γεμίζει με συναισθήματα ικανοποίησης και χαράς. Έτσι έγινε και πριν λίγες εβδομάδες με την πεζοδρόμηση ενός μέρους της οδού Μπεκριδάκη, όπου πράγματι φαίνεται να έγινε όμορφη και προσεγμένη δουλειά, καθώς και με την ανάπλαση του αύλειου χώρου του Αγίου Νικολάου του Μώλου.  Τα παραπάνω έργα, ήταν ενταγμένα στον προϋπολογισμό των πόρων που διατίθεντο για τις αστικές αναπλάσεις. Γυρίζοντας το χρόνο πίσω όμως  θυμόμαστε ότι υπάρχουν και άλλα έργα που ενώ  είχαν ενταχθεί  στον προϋπολογισμό των αστικών προγραμμάτων, δυστυχώς δεν ... Read More »

Καλή Χρονιά σε όλους αλλά και στο Κάστρο της Χίου μας!!! «Το Κάστρο με τα μάτια της ομάδας μας: Από το τότε στο σήμερα»

Τειχητελικο

Καλή Χρονιά σε όλους αλλά και στο Κάστρο της Χίου μας!!!  «Το Κάστρο της Χίου με τα μάτια της ομάδας μας: Από το τότε στο σήμερα» Πάντα πίστευα ότι η Εθελοντική Ομάδα Δράσης (Ε.Ο.Δ.) «Το Κάστρο της Χίου ένας Χαμένος Παράδεισος» έχει ένα ιδιαίτερο χάρισμα, ένα σχεδόν μυστηριακό πεπρωμένο που είναι σύμφυτο με το μοναδικό λόγο δημιουργίας της. Η ομάδα ... Read More »