Οικισμός & Μνημεία Κάστρου Χίου

Άγιος Γεώργιος Φρουρίου

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι ο κεντρικός  Ναός  που «κοσμεί»  τη  συνοικία του Φρουρίου Χίου.  Σύμφωνα με μία παλαιά πέτρινη επιγραφή, η οποία είναι εντοιχισμένη στον τοίχο του Νάρθηκα, αριστερά της κεντρική θύρας και είναι γραμμένη σε οθωμανική γραφή, ο Ναός κτίστηκε το έτος 993 μ.Χ. Η επιγραφή σε μετάφραση ( Χ.Μαυροπούλου ) αναφέρει τα εξής: «Η εκκλησία ... Read More »

Άγιος Γεώργιος Κεχρί

Το μικρό ναϊδιο του Άι Γιωργάκι, ή Κεχρί, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, ανήκει πιθανόν στη βυζαντινή εποχή και είναι υπόλειμμα όπως φαίνεται παλαιού μεγαλύτερου ναού. Σήμερα ανήκει σε ιδιώτες. Read More »

Άγιος Νικόλαος του Μώλου

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου (του «Μώλου»), ήταν η μεσαιωνική Μητρόπολη της Χίου, όπου το 1346 υπογράφτηκε η Συνθήκη παραδόσεως της νήσου από τον αυτοκρατορικό Επίτροπο του νησιού Ιωάννη Ζυβό στον Γενουάτη Σίμονα Βινιόζο. Αργότερα η εκκλησία καταστράφηκε από σεισμό. Ο σημερινός ναός είναι νεότερος. Read More »

Πυριτιδαποθήκη ή Καρνάγιο

Το κτήριο που είναι γνωστό ως Πυριτιδαποθήκη, μάλλον ποτέ δε χρησιμοποιήθηκε ως χώρος αποθήκευσης μπαρουτιού. Κατασκευάστηκε τη γενουατική εποχή, αλλά η αρχική του χρήση είναι άγνωστη. Αργότερα πήρε την ονομασία Πυριτιδαποθήκη, αλλά και Καρνάγιο. Πρόκειται για μακρόστενο κτήριο, που εσωτερικά έχει θολωτή κάλυψη. Read More »

Σκοτεινή Φυλακή

Ο επισκέπτης που μπαίνει στο κάστρο από την κεντρική νότια πύλη (πύλη Maggiore) αφού περάσει την καμαροσκέπαστη στοά συναντά μπροστά του το παλάτι των Ιουστινιάνων. και στα δεξιά μια κλειστή μαύρη σιδερένια πόρτα στο πλάι της οποίας υπάρχει μια μαρμάρινη επιγραφή. Η πόρτα αυτή ανήκει στη λεγόμενη «σκοτεινή φυλακή». Μια αίθουσα περίπου τετράγωνη (10Χ8,50m) στεγασμένη με τέσσερα οξυκόρυφα σταυροθόλια ενσωματωμένη στο ... Read More »

Οθωμανικό Ιεροδιδασκαλείο – Ρουστιγιέ

Το κτίριο της Οθωμανικής Σχολής βρίσκεται στο Κάστρο της πόλεως Χίου, χωροθετημένο στον αύλειο χώρο του Εσκί Τζαμί – στο οποίο σήμερα λειτουργείται ο κεντρικός ναός του οικισμού, ο Άγιος Γεώργιος – ως αναπόσπαστο τμήμα του θρησκευτικού κτιριακού συνόλου που συμπληρώνεται από τον μιναρέ (νυν κωδωνοστάσιο), τη μαρμάρινη κρήνη με πηγάδι και τα παλαιά κελιά, στα βορειοδυτικά, που αποτελούν βοηθητικές ... Read More »

Πλατεία Φρουρίου

Η σημερινή  πλατεία του Κάστρου της Χίου φαίνεται να είναι τμήμα της πλατείας όπου υπήρχε στον ευρύτερο αυτό χώρο επί Γενουατών.  Η κύρια είσοδος της πλατείας ήταν η Θαλασσινή Πύλη όπου συναθροίζονταν οι έμποροι για να πουλήσουν τα εμπορεύματα τους. Επί Τουρκοκρατίας, η Θαλασσινή Πύλη σφραγίστηκε και η είσοδος στην πλατεία γινόταν από την Πόρτα Μαγγιόρε. Ο Ad. Testevuide, στα ... Read More »

Παλατάκι Ιουστινιάνι

Το Παλατάκι Ιουστινιάνι αποτέλεσε την έδρα εξουσίας των Ιουστινιάνι, της οικογένειας που εξουσίαζε τη Χίο κατά τη Γενουατοκρατία. Είναι το μοναδικό διοικητικό κτίσμα που σώζεται στο Φρούριο. Η αρχιτεκτονική στο εξωτερικό μέρος του κτιρίου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για το λόγο ότι η βάση προέρχεται από τη Βυζαντινή εποχή, το μεσαίο κτίσμα Γενουατικής περιόδου και προς την οροφή βλέπουμε την Οθωμανική ... Read More »

Οικισμός Κάστρου

Μέσα από μαρτυρίες ιστορικών και περιηγητών, η πρωτεύουσα της Χίου, δηλαδή το Κάστρο της φαίνεται να έζησε τη χρυσή εποχή του κατά την περίοδο της Γενουατοκρατίας. Τότε είχαν κτιστεί μεγαλοπρεπείς υψηλές λιθόκτιστες οικίες με μαρμάρινες διακοσμήσεις για να στεγάσουν τους ευγενείς της φατρίας των Ιουστινιάνι. Ο οικισμός είχε αρκετά φαρδείς δρόμους αλλά και πυκνές συνοικίες, ειδικότερα τη συνοικία των Εβραίων ... Read More »

Οθωμανικό Νεκροταφείο

Το Οθωμανικό νεκροταφείο, μικρό σε έκταση, αποτελεί χώρο ταφής για τους επιφανείς Οθωμανούς, από το 1822 ως το 1890. Τα σήματα των τάφων, οι περίτεχνες επιτύμβιες στήλες οι οποίες ήταν χρώματος μπλε με χρυσά γράμματα, ανήκουν στο ύστερο οθωμανικό μπαρόκ. Κάθε στήλη απολήγει σε κάλυμμα κεφαλής, που δηλώνει το βαθμό που είχε ο νεκρός, όταν ήταν εν ζωή. Η μια ... Read More »