Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι ο κεντρικός Ναός που «κοσμεί» τη συνοικία του Φρουρίου Χίου. Σύμφωνα με μία παλαιά πέτρινη επιγραφή, η οποία είναι εντοιχισμένη στον τοίχο του Νάρθηκα, αριστερά της κεντρική θύρας και είναι γραμμένη σε οθωμανική γραφή, ο Ναός κτίστηκε το έτος 993 μ.Χ. Η επιγραφή σε μετάφραση ( Χ.Μαυροπούλου ) αναφέρει τα εξής: «Η εκκλησία ... Read More »
Οικισμός & Μνημεία Κάστρου Χίου
Άγιος Γεώργιος Κεχρί
Το μικρό ναϊδιο του Άι Γιωργάκι, ή Κεχρί, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, ανήκει πιθανόν στη βυζαντινή εποχή και είναι υπόλειμμα όπως φαίνεται παλαιού μεγαλύτερου ναού. Σήμερα ανήκει σε ιδιώτες. Η παράδοση ήθελε τον Άγιο Γεώργιο να περιφέρεται στο Κάστρο με το άλογο του τις νύχτες και το άλογο να τρώει κεχρί (σπόρους) που έβγαιναν από ένα άνοιγμα στον τοίχο δίπλα ... Read More »
Άγιος Νικόλαος του Μώλου
Ο Ναός του Αγίου Νικολάου (του «Μώλου»), ήταν η μεσαιωνική Μητρόπολη της Χίου, όπου το 1346 μ.Χ υπογράφτηκε η Συνθήκη παραδόσεως της νήσου από τον αυτοκρατορικό Επίτροπο του νησιού Ιωάννη Ζυβό στον Γενουάτη Σίμονα Βινιόζο. Αργότερα η εκκλησία καταστράφηκε από σεισμό. Ο σημερινός ναός είναι νεότερος. Read More »
Οικισμός Κάστρου
Μέσα από μαρτυρίες ιστορικών και περιηγητών, η πρωτεύουσα της Χίου, δηλαδή το Κάστρο της φαίνεται να έζησε τη χρυσή εποχή του κατά την περίοδο της Γενουατοκρατίας. Τότε είχαν κτιστεί μεγαλοπρεπείς υψηλές λιθόκτιστες οικίες με μαρμάρινες διακοσμήσεις για να στεγάσουν τους ευγενείς της φατρίας των Ιουστινιάνι. Ο οικισμός είχε αρκετά φαρδείς δρόμους αλλά και πυκνές συνοικίες, ειδικότερα τη συνοικία των Εβραίων ... Read More »
Κρήνες
Κατά την οθωμανική περίοδο, η αγάπη των οθωμανών για το νερό είναι έκδηλη και η Χίος δεν αποτελεί εξαίρεση. Απαντώνται τρεις τύποι κρηνών, δύο εκ των οποίων εντοπίζονται και στο Κάστρο της Χίου. Ο πρώτος τύπος είναι το συντριβάνι, απαραίτητο στο κέντρο της αυλής του τζαμιού για την επιτέλεση των προβλεπόμενων θρησκευτικών καθηκόντων. Ένα τέτοιο συντριβάνι σώζεται μέχρι και στις ... Read More »
Ρουστιγιέ – Οθωμανικό Σχολείο
Το κτίριο του οθωμανικού σχολείου (ρουστιγιέ) βρίσκεται στο Κάστρο της πόλεως Χίου, χωροθετημένο στον αύλειο χώρο του πρώην Εσκί Τζαμί – στο οποίο σήμερα λειτουργείται ο κεντρικός ναός του οικισμού, ο Άγιος Γεώργιος – ως αναπόσπαστο τμήμα του θρησκευτικού κτιριακού συνόλου που συμπληρώνεται από τον μιναρέ (νυν κωδωνοστάσιο), τη μαρμάρινη κρήνη με πηγάδι και τα παλαιά κελιά, στα βορειοδυτικά, που ... Read More »
Πλατεία Φρουρίου
Η σημερινή πλατεία του Κάστρου της Χίου φαίνεται να είναι τμήμα της πλατείας όπου υπήρχε στον ευρύτερο αυτό χώρο επί Γενουατών. Η κύρια είσοδος της πλατείας ήταν η Θαλασσινή Πύλη όπου συναθροίζονταν οι έμποροι για να πουλήσουν τα εμπορεύματα τους. Επί Τουρκοκρατίας, η Θαλασσινή Πύλη σφραγίστηκε και η είσοδος στην πλατεία γινόταν από την Πόρτα Μαγγιόρε. Ο Ad. Testevuide, στα ... Read More »
Μπαϊρακλί Τζαμί – Τέμενος Χαμηδιέ
Το Μπαϊρακλί Τζαμί ή αλλιώς Τέμενος Χαμηδιέ, χτίστηκε στα 1892 ως φόρος τιμής στα θύματα του καταστροφικού σεισμού του 1891. Στη δυτική γωνία του τετράγωνου κτίσματος βρισκόταν ένας μιναρές, που δε σώζεται σήμερα. Πρόκειται για κτίριο με ένα ενιαίο χώρο που στεγάζεται με κεραμοσκεπή και καλύπτεται με τυφλό ξυλόπηκτο θόλο. Εσωτερικά, υπάρχει ένα μιχράμπ, μια κόγχη δηλαδή για την προσευχή, ... Read More »
Πυριτιδαποθήκη ή Καρνάγιο
Το κτήριο που είναι γνωστό ως Πυριτιδαποθήκη, μάλλον ποτέ δε χρησιμοποιήθηκε ως χώρος αποθήκευσης μπαρουτιού. Κατασκευάστηκε τη γενουατική εποχή, αλλά η αρχική του χρήση είναι άγνωστη. Αργότερα πήρε την ονομασία Πυριτιδαποθήκη, αλλά και Καρνάγιο. Πρόκειται για μακρόστενο κτήριο, που εσωτερικά έχει θολωτή κάλυψη. Read More »
Σκοτεινή Φυλακή
Ο επισκέπτης που μπαίνει στο κάστρο από την κεντρική νότια πύλη (πύλη Maggiore) αφού περάσει την καμαροσκέπαστη στοά συναντά μπροστά του το παλάτι των Ιουστινιάνων. και στα δεξιά μια κλειστή μαύρη σιδερένια πόρτα στο πλάι της οποίας υπάρχει μια μαρμάρινη επιγραφή. Η πόρτα αυτή ανήκει στη λεγόμενη «σκοτεινή φυλακή». Μια αίθουσα περίπου τετράγωνη (10Χ8,50m) στεγασμένη με τέσσερα οξυκόρυφα σταυροθόλια ενσωματωμένη στο ... Read More »