Εικόνες Αδιαφορίας

Μήπως μετά την πτώση των Οικοσήμων έρχεται η σειρά του Δυτικού Προμαχώνα;

Μόλις πριν από λίγες ημέρες γίναμε μάρτυρες της απογοητευτικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το σημαντικότερο ίσως μνημείο της πόλης της Χίου, το Κάστρο της. Η πτώση της μαρμάρινης πλάκας με εγχάρακτα τα Οικόσημα των Ιουστινιάνι από τον γενοβέζικο Προμαχώνα του 1425, έδωσε μια ηχηρή προειδοποίηση για τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για το μνημείο η χρόνια απαξίωση του από ... Read More »

Έπεσαν τα Οικόσημα των Ιουστινιάνι…

Μία δυσάρεστη έκπληξη μας περίμενε λίγο πριν φύγει η χρονιά. Την περασμένη βδομάδα ένα μέλος της ομάδας μας, περπατώντας στην οδό Καρπασίας παράλληλα με την νότια πλευρά της τάφρου, παρατήρησε ότι η μαρμάρινη πλάκα με τα Οικόσημα των Ιουστινιάνι που βρισκόταν ενσωματωμένη σε έναν από τους προμαχώνες κοντά στην Πύλη Μαγγιόρε απουσίαζε από τη θέση της. Μαζί με ένα φίλο ... Read More »

Τόσο δύσκολο είναι να φύγουν τα σίδερα από την πρόσοψη της κεντρικής πύλης;

Μία πολύ καλή παρατήρηση έκανε ένα μέλος της ομάδας μας βλέποντας τη νέα όψη της κεντρικής πύλης, Porta Maggiore. Είναι τόσο δυσκολο να φύγουν τα σίδερα, ειδικά το αριστερό πλαίσιο της πινακίδας (από παλαιά διαφημιστική καμπάνια) που δεν εξυπηρετεί πλέον σε κάτι; … αναρωτιέται … Read More »

Επιστολή κατοίκου του Κάστρου για την νέα χρήση της Τάφρου του Κάστρου

”Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Υποθέτω πως εν όψει της νές τουριστικής σεζόν, θα πρέπει να ευχαριστήσουμε την Αρχαιολογία, το Δήμο Χίου, τη Δημοτική Αστυνομία και όποιον άλλον ευθύνεται για την “άδεια” που δόθηκε ώστε να μετατραπεί ο “ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ”;; της Βόρειας Τάφρου του Κάστρου σε ΠΑΖΑΡΙ ΠΑΤΑΤΑΣ!!!!!   Σε ολόκληρη την πόλη δεν υπάρχει άλλος χώρος; Το parking της Φάρκαινας, ... Read More »

Το τσιμεντωμένο κανόνι της Χίου!!

H εικόνα αυτή είναι μία από τις πιο κωμικοτραγικές που έχουμε δει στο νησί μας. Αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία είναι ένα κανόνι το οποίο βρίσκεται μπροστά από το Μπούρτζι, στο ενδιάμεσο δρόμο με την θάλασσα στην είσοδο του λιμανιού της Χίου. Το ανακαλύψαμε και εμείς έπειτα από παρατήρηση φίλου της ομάδας και είναι αλήθεια ότι οι αρχές έχουν κάνει τα πάντα ... Read More »

Σεβόμαστε το Μνημείο!!!!

Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες μεγάλων αλλαγών στο Κάστρο της Χίου. Σίγουρα είμαστε υπέρ των αλλαγών που αναβαθμίζουν το Κάστρο και τον οικισμό του, αλλά όχι όταν γίνεται εις βάρος του ιδίου του μνημείου. Κάτι τέτοιο δυστυχώς έπεσε στην αντίληψη μας, όταν στην βόρεια πλευρά των τειχών, στο Επάνω Πορτέλλο, απλώθηκε η πίσσα για τη δημιουργία του χώρου στάθμευσης των ... Read More »

Μάντρα και σκουπιδότοπος η Βόρεια πλευρά της Τάφρου του Κάστρου της Χίου

Αυτές είναι εικόνες από την Βόρεια πλευρά της τάφρου του Κάστρου της Χίου. Πεταμένα υγρά από φορτηγό ιχθυοκαλλιέργεας, κουτιά και άλλα σκουπίδια από φορτηγά που έχουν μετατρέψει το μνημείο σε μάντρα φορτηγών καθώς υπάρχουν μόνιμα σταθμευμένα ακόμα και βυτία και σκουπιδότοπο. Ευτυχώς η δυσοσμία δεν μεταφέρεται από τις εικόνες. Το όλο σκηνικό που μόνο μνημειακό χώρο και κατοικημένη περιοχή δεν ... Read More »

Porta Maggiore / Η Μεγάλη Πύλη

Η κεντρική Πύλη κάθε Κάστρου αποτελεί το πιο όμορφο σημείο του. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει με την κεντρική πύλη του Κάστρου της Χίου, Porta Maggiore. Όχι γιατί η πύλη στερείται ή έχασε την λάμψη και την ομορφιά της, αλλά γιατί και αυτή έχει αφεθεί στην αδιαφορία των φορέων και πολιτών του νησιού! Η εξωτερική όψη της Πύλης χωρίς καμία ουσιαστική ... Read More »

Οι προβολείς του Κάστρου υπάρχουν αλλά παραμένουν σβηστοί

Αυτοί οι δύο προβολείς και άλλος ένας που βρίσκεται μέσα στον “καλαμιώνα” που υπάρχει εκεί κοντά στο Νότιο Προμαχώνα από την πλευρά του σταθμού του Πολεμικού Ναυτικού, έχουν τοποθετηθεί με σκοπό να φωτίζουν την πλέον καλοσυντηρημένη και εμφανή πλευρά του Κάστρου της Χίου, την Νότια (πίσω από το τελωνείο και ΟΤΕ).   Δυστυχώς, αν και είναι εγκατεστημένοι παραμένουν σβηστοί, οι ... Read More »

Τα κανόνια του Κάστρου

Αυτά είναι τα κανόνια του Κάστρου της Χίου, που βρίσκονται όμως; Προφανώς είναι σε κάποια αποθήκη της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Γιατί δεν εκτείθονται σήμερα πουθενά ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί αρχαιολογικοί χώροι στο Κάστρο (που είναι όλοι κλειστοί και αυτό το καλοκαίρι!!) και μερικοί από αυτούς (π.χ. η Σκοτεινή φυλακή και το Παλατάκι Ιουστινιάνι) είναι πλήρως ανακαινισμένοι; Read More »