Εικόνες Αδιαφορίας

Οι κάδοι, ο κλωβός και η υποβάθμιση ενός παραδοσιακού οικισμού

Η τοποθέτηση μεταλλικού κλωβού για τη συλλογή ανακυκλώσιμων απορριμμάτων κοντά σε μία από τις εισόδους του Κάστρου της Χίου, φέρνει στην επιφάνεια ένα σοβαρό και διαχρονικό ζήτημα, δηλαδή αυτό της συνεχούς υποβάθμισης του παραδοσιακού οικισμού του Κάστρου, ενός οικισμού ο οποίος αποτελεί τον στυλοβάτη, ίσως του σημαντικότερου ιστορικού, αρχαιολογικού και πολιτιστικού μνημείου του νησιού. Ήδη, η εθελοντική μας ομάδα, το ... Read More »

Ο Καλαμιώνας της Πόρτα Μαγγιόρε

Οι καλαμιές δεν αποτελούν νέο είδος χλωρίδας για το Κάστρο της Χίου. Μέχρι πρότινος τις συναντούσαμε κυρίως στην εσωτερική πλευρά του επιθαλασσίου τείχους, δίπλα από τα αποκατεστημένα Οθωμανικά λουτρά, αλλά και στην πλευρά του προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου η οποία εφάπτεται της οδού Λάδης. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως οι καλαμιές έκαναν την εμφάνιση τους και σε ένα πιο κεντρικό ... Read More »

Στο έλεος της πανδημίας, όχι και στο έλεος των κουνουπιών

Η πανδημία του κορονωϊού έφερε μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας. Πρωταρχικό μέλημα όλων σε αυτόν τον κυκεώνα, είναι η προστασία της υγείας, τόσο της οικογένειας, όσο και των συνανθρώπων μας. Η πανδημία είναι το μεγάλο θέμα των ημερών και η παρουσία της γεννάει νέους προβληματισμούς για τους επιπλέον κινδύνους που αντιμετωπίζουμε το καλοκαίρι. Εκτός λοιπόν από την πανδημία, κάθε χρόνο ... Read More »

Ευπρεπισμός του παραδοσιακού οικισμού του Κάστρου – Είναι εφικτός;

Ο παραδοσιακός ιστορικός οικισμός του Κάστρου της Χίου θα έπρεπε να είναι ένα κόσμημα για τη Χίο του σήμερα! Πρόκειται για τον περίκλειστο από τα τείχη του Κάστρου της Χίου οικισμό που μέσα του είναι γραμμένη όλη η ιστορία του νησιού. Τον οικισμό με τα όμορφα στενομέτωπα σπίτια και τους παραδοσιακούς κιοσέδες, τα στενά δρομάκια που αναμειγνύονται με τα αρχαία ... Read More »

Μήπως μετά την πτώση των Οικοσήμων έρχεται η σειρά του Δυτικού Προμαχώνα;

Μόλις πριν από λίγες ημέρες γίναμε μάρτυρες της απογοητευτικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το σημαντικότερο ίσως μνημείο της πόλης της Χίου, το Κάστρο της. Η πτώση της μαρμάρινης πλάκας με εγχάρακτα τα Οικόσημα των Ιουστινιάνι από τον γενοβέζικο Προμαχώνα του 1425, έδωσε μια ηχηρή προειδοποίηση για τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για το μνημείο η χρόνια απαξίωση του από ... Read More »

Έπεσαν τα Οικόσημα των Ιουστινιάνι…

Μία δυσάρεστη έκπληξη μας περίμενε λίγο πριν φύγει η χρονιά. Την περασμένη βδομάδα ένα μέλος της ομάδας μας, περπατώντας στην οδό Καρπασίας παράλληλα με την νότια πλευρά της τάφρου, παρατήρησε ότι η μαρμάρινη πλάκα με τα Οικόσημα των Ιουστινιάνι που βρισκόταν ενσωματωμένη σε έναν από τους προμαχώνες κοντά στην Πύλη Μαγγιόρε απουσίαζε από τη θέση της. Μαζί με ένα φίλο ... Read More »

Τόσο δύσκολο είναι να φύγουν τα σίδερα από την πρόσοψη της κεντρικής πύλης;

Μία πολύ καλή παρατήρηση έκανε ένα μέλος της ομάδας μας βλέποντας τη νέα όψη της κεντρικής πύλης, Porta Maggiore. Είναι τόσο δυσκολο να φύγουν τα σίδερα, ειδικά το αριστερό πλαίσιο της πινακίδας (από παλαιά διαφημιστική καμπάνια) που δεν εξυπηρετεί πλέον σε κάτι; … αναρωτιέται … Read More »

Επιστολή κατοίκου του Κάστρου για την νέα χρήση της Τάφρου του Κάστρου

”Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Υποθέτω πως εν όψει της νές τουριστικής σεζόν, θα πρέπει να ευχαριστήσουμε την Αρχαιολογία, το Δήμο Χίου, τη Δημοτική Αστυνομία και όποιον άλλον ευθύνεται για την “άδεια” που δόθηκε ώστε να μετατραπεί ο “ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ”;; της Βόρειας Τάφρου του Κάστρου σε ΠΑΖΑΡΙ ΠΑΤΑΤΑΣ!!!!!   Σε ολόκληρη την πόλη δεν υπάρχει άλλος χώρος; Το parking της Φάρκαινας, ... Read More »

Το τσιμεντωμένο κανόνι της Χίου!!

H εικόνα αυτή είναι μία από τις πιο κωμικοτραγικές που έχουμε δει στο νησί μας. Αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία είναι ένα κανόνι το οποίο βρίσκεται μπροστά από το Μπούρτζι, στο ενδιάμεσο δρόμο με την θάλασσα στην είσοδο του λιμανιού της Χίου. Το ανακαλύψαμε και εμείς έπειτα από παρατήρηση φίλου της ομάδας και είναι αλήθεια ότι οι αρχές έχουν κάνει τα πάντα ... Read More »

Σεβόμαστε το Μνημείο!!!!

Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες μεγάλων αλλαγών στο Κάστρο της Χίου. Σίγουρα είμαστε υπέρ των αλλαγών που αναβαθμίζουν το Κάστρο και τον οικισμό του, αλλά όχι όταν γίνεται εις βάρος του ιδίου του μνημείου. Κάτι τέτοιο δυστυχώς έπεσε στην αντίληψη μας, όταν στην βόρεια πλευρά των τειχών, στο Επάνω Πορτέλλο, απλώθηκε η πίσσα για τη δημιουργία του χώρου στάθμευσης των ... Read More »